2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Novosti
Featured Item Background

Licencirani Interpret Europe tečaj za interpretativne vodiče na jesen u Bakru

Objavljeno: 02.05.2018.

Kostimirane tematske ture, posjetiteljski centri, pripovijedanje (storytelling), radionice, ekomuzeji - sve je to interpretacija baštine odnosno način na koji se prirodna i povijesna baština "prevodi" na jezik razumljiv lokalnom stanovništvu svih generacija (posebno djeci i mladima) te posjetiteljima i turistima koji žele doživjeti povijest i kulturu zemlje koju posjećuju.
Svjesni činjenice da se europska baština već dugo na taj način prezentira široj publici te da je najveći adut za izlazak iz turističke izoliranosti grada Bakra upravo njegovo bogato prirodno i kulturno naslijeđe, Turistička zajednica grada Bakra i Grad Bakar prepoznali su potrebu za kvalitetnim educiranjem turističkih vodiča, muzejskih djelatnika i djelatnika u parkovima prirode. Stoga u partnerstvu s interpretacijskim projektom "Putovima Frankopana" najavljuju održavanje certificiranog Interpret Europe tečaja za interpretativne vodiče u listopadu u Bakru i okolici. Interpret Europe je europsko strukovno udruženje koje okuplja profesionalce s područja interpretacije baštine iz 44 zemlje te kroz niz tečajeva koje njihovi članovi održavaju u svojim zemljama provodi raznovrsne edukacije s ciljem što kvalitetnije interpretacije europske baštine koja je postala neizostavni dio kulturnog turizma.


Turistička zajednica Grada Bakra na taj se način aktivno uključuje u razvoj interpretacije baštine u Primorsko-goranskoj županiji sa željom da Bakar iz višedesetljetne turističke izoliranosti izađe kroz djelovanje interpretativnih vodiča i drugih profesionalaca koji će posjetiteljima otkrivati bogatu bakarsku baštinu prenoseći, uz informaciju, emociju i doživljaj koji su zapravo bit turizma.
Ovaj tečaj u trajanju od 40 sati teorijske i praktične nastave održat će kreatorica jedinstvenih i uspješnih interpretativnih tura o Zagrebu (Secret Zagreb) Iva Silla te prvi certificirani interpretativni vodič i trener u Hrvatskoj i članica udruge Interpretirajmo Hrvatsku.
Nakon njezinoga prvog posjeta Bakru krajem 2017. tijekom kojeg se oduševila njegovom povijesnom i prirodnom baštinom rodila se ideja o organiziranju tečaja za polaznike koji, ukoliko uspješno polože tečaj, postaju certificirani interpretacijski vodiči odnosno stječu korisno znanje o interpretaciji baštine. Tečaj je namijenjen muzejskim djelatnicima, djelatnicima u parkovima prirode, turističkim vodičima, općenito svima koji imaju priliku predstavljati kulturnu ili prirodnu baštinu, a imaju nešto prethodnog iskustva vođenja.


Vještine interpretacijskog vođenja postižu se interpretacijskim tehnikama i metodama te traganjem za jedinstvenim svojstvima pojava i predmeta. Tečaj obuhvaća i nepersonalnu interpretaciju, razumijevanje skupina posjetitelja s posebnim potrebama te učenje o održivosti i korištenje interpretacijske kritike. Na kraju tečaja sudionici će biti osposobljeni za planiranje i izvođenje interpretativnog vođenja što će podići kvalitetu njihovog rada i donijeti snažnije uspomene i nove doživljaje posjetiteljima.
Održavanje tečaja predviđeno je od 19. do 21. listopada te od 10. do 11. studenog, a uskoro će biti objavljeni i ostali detalji vezani uz uvjete pohađanja tečaja.
Tečaj u Bakru bit će prvi Interpret Europe tečaj za interpretativne vodiče u Hrvatskoj organiziran od strane isključivo hrvatskih organizatora i to turističke zajednice i lokalne vlasti koji svoj grad žele pretvoriti u važan centar interpretirane baštine i edukacije na tom području.