2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Novosti
Featured Item Background

Održana press konferencija povodom otvorenja Margaretinog leta

Objavljeno: 19.06.2018.

U Vijećnici Grada Bakra 18. lipnja održana je press konferencija povodom otvorenja Margaretinog leta, najveće ljetne manifestacije Grada Bakra. Obraćanju javnosti nazočili su, gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, pročelnica Ureda Grada Maja Šepac Rožić, te direktor INA Rafinerije Rijeka Erkki Ranta kao predstavnik dugogodišnjeg zlatnog sponzora manifestacije.

Nakon uvodne riječi gradonačelnika Tomislava Klarića koji je najavio još jedno sadržajno i zanimljivo ljeto u Bakru, novinarima se obratila direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić: "I ove godine smo osmislili program sa željom da u njemu svatko pronađe nešto za sebe, ali smo isto tako pokušali već tradicionalni sadržaj Margaretinog leta odjenuti u novije ruho. Stoga posebno ističem posebno izdanje "Šetnje kroz povijest" koja je tematski u potpunosti posvećena obitelji Frankopan i obilježavanju 900 godina od prvog spominjanja njihovog imena, a održat će se 23. lipnja. Po prvi put se cijeli program Šetnje kroz povijest odvija u bakarskom Kaštelu koji je dio kulturne turističke rute "Putovima Frankopana“. Iz programa Šetnje kroz povijest posebno bih izdvojila besplatnu interpretacijsku turu "Šetnja s divicom Margaretom" koju je ekskluzivno za Šetnju kroz povijest osmislila Iva Silla, kreatorica popularnih interpretacijskih tura "Secret Zagreb" i prvi licencirani interpretacijski trener i vodič. Frankopanska divica ili sluškinja Margareta koja zna sve tajne svojih gospodara, provest će posjetitelje Bakra kroz povijest ove slavne obitelji, ali i samoga grada Bakra, a u šetnji će joj se pridružiti i Elizabeta Frankopan koju će utjeloviti iskusna vodičkinja Marjeta Trkman Kravar. Želja nam je bila zabaviti i educirati posjetitelje Bakra te potaknuti sve vodiče s područja Kvarnera da interpretacijskim vođenjem upotpune svoje ture. Uz "Šetnju kroz povijest" kojom će svečano biti otvoreno Margaretino leto i koja će završiti koncertom Marka Škugora, naglasila bih još jedno izdanje našeg najvažnijeg ljetnog događanja, "Pomorske bitke". I ove godine posjetitelje čeka spektakularno uprizorenje bitke, mimohod povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, Margareting sajam i vatromet, ali i jedna novost - program za djecu u Gradskom vrtu pod nazivom "Mala Pomorska bitka" s puno zabavnih sadržaja temeljenih na baštini našega kraja, a pod posebnim sponzorstvom Ine, našeg zlatnog sponzora."

Margaretinom letu neće nedostajati ni kazališnih predstava, izložaba i plesnih večeri, a bit će tu i jedna modna revija te večer za pamćenje u kinu pod zvijezdama. Od dječjeg "Raspjevanog žala" do Večeri klapa te koncerata klasične glazbe gudačkog kvarteta "Cadenza", Bakar će ponuditi i raznovrstan glazbeni program. Široku publiku će zasigurno privući koncert grupe Point na Pomorskoj bitci te koncert grupe Opća Opasnost s kojima će, nakon legendarnih Bakarskih susreta biti zatvoreno Margaretino leta. Najvažnije glazbeno događanje je i ove godine legendarni BIS Fest o kojem je detaljnije govorila Maja Šepac Rožić, pročelnica Ureda Grada Bakra. Festival "Bakar i serenade" osmišljen je i organiziran prvi puta 2013. godine. Ideja samog festivala je prezentacija domaćih izvođača u interpretacijama koje im nisu svojstvene. Svaki izvođač izvodi dvije pjesme, jednu po svom odabiru a druge prema odabiru organizatora. Ove godine, druga izvedba izvođača biti će pjesme dobitnika ovogodišnjeg Porina za životno djelo Olivera Dragojevića. BIS FEST organiziraju Grad Bakar i TZ Grada Bakra. Za voditeljski dio zadužen je Mario Lipovšek Battifiaca koji na humorističan način popunjava dijelove revijalnog dijela i pauza. Izvedbe izvođača ocjenjuje publika, sredstvom za stvaranje buke koju posjetitelji mogu dobiti na ulazu Žala ribara. Jačina buke mjeri se posebnim uređajem i prikazuje na displayu. Najbolje ocijenjena izvedba biti će ona koja je stvorila najvišu razinu buke. Na ovogodišnjem BIS-u nastupaju: Eni Jurišić, Katja Budimčić Sabljar, Antonio Krištofić, Mauro Staraj, Mateo Resman,Helena Brajković, Karin Kuljanić, Lucija Rajnovići ovogodišnja pobjednica RTL-ovog showa Zvjezdice Lucija Stipanović.

Na kraju se okupljenima obratio i direktor INA Rafinerije Rijeka Erkki Ranta predstavnik zlatnog sponzora Margaretinog leta koji je rekao: "Ovo događanje će ponovno doprinijeti turističkoj i kulturnoj ponudi grada Bakra te mi je zadovoljstvo što se INA i ove godine uključila kao sponzor i na taj način podržala razvoj kulture i promociju grada. Cilj nam je, u skladu s mogućnostima, proširiti suradnju i na druge projekte važne za grad Bakar i okolicu te na taj način biti prepoznatljiv partner lokalnoj zajednici".