aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Biciklističke staze

Ukoliko poželite istražiti šire područje Grada Bakra i njegove prirodne ljepote, predlažemo da to učinite biciklom. Čak 9 obilježenih staza, s više od 160 kilometara, koje se provlače stoljetnim šumama, travnatim livadama i padinama prošaranim niskim raslinjem, ispričat će vam svaka svoju priču. Istina, zbog nešto veće visinske razlike te su staze malo zahtjevnije, ali su zato uzbudljivije i nezaboravne.

STAZA BR. 1 (Škrljevo – Melnik – Repište – Krasica – Škrljevo)
STAZA KRŠKOG FENOMENA
Staza kreće iz centra Škrljeva, mjesta koje se spominje još u 17. stoljeću, a leži s jedne i druge strane ceste Karoline koja je izgrađena 1726. za vrijeme cara Karla VI. Lagano se uzdižući prema sjeveru s lijeve strane ugledat će te pitoreskne zaseoke Plosna i Ponikve gdje možete vidjeti  jedinstveni krški fenomen pod nazivom „sad ga ima, sad ga nema jezero“, koji je rijedak ne samo u Hrvatskoj nego i širom svijeta.  Naime za vrijeme iznimno kišnih razdoblja slivne i podzemne vode od krške doline stvaraju jezero i tako Ponikve u samo nekoliko sati postaju mjesto uz jezero. Taj fenomen kratkog je vijeka jer vodu jezera već prva bura vraća u podzemne tokove bakarskih izvora. Prelazeći na makadam prolazite pored bunkera iz 2. svjetskog rata i nastavljate uzbrdo sve do autoceste Rijeka – Zagreb gdje ukoliko prođete kroz podvožnjak možete stići do Kamenjaka i dalje nastaviti prema Platku. Kod podvožnjaka ipak skrećete desno i spuštate se prema Repištu te se ponovo uzdižete do prometnice Oštrovica – Meja.  Dolaskom na istu skrećete desno i spuštate se 2 km po asfaltu nakon čega ćete skrenuti oštro desno i po stazi se spustiti do Krasice, malog, ljupkog mjesta poznatog po svojim mještanima koji su pravi virtuozi u maškaranju. U centru Krasice skrećete desno nakon 1,7 km stižete na početnu točku.

Dužina – 17 km
Ukupni uspon – 580 m
Najniža točka – 190 m
Najviša točka – 550 m
Asfalt – 5,5 km
Makadam – 10,5 km
Šumski put – 1 km
Zahtjevnost – 4/5


STAZA BR. 2 (Škrljevo – Ponikve – Repište – Kvaternikovi Dvori – Meja – Praputnjak – Škrljevo)
PANORAMSKA STAZA
Iz centra Škrljeva krećete prema sjeveru, odnosno prema selima Plosna i Ponikve. Nakon što ih ugledate s lijeve strane, prelazite na makadam s desne strane te uz prugu i ostatke bunkera iz 2. Svjetskog rata nastavljate do prvog sljedećeg križanja na kojem skrećete desno. Uspinjete se serpentinama uživajući u pogledu na Bakarsko zaleđe i dio Kvarnerskog zaljeva. Staza nastavlja kroz livade i šumu do prometnice Oštrovica –Meja. Dolaskom na asfalt skrećete lijevo i nakon 450 metara skrećete desno na makadam. Staza se spušta kroz Koritnjak prema Hreljinskom polju. Iako makadamski put skreće oštro lijevo, s desne strane ćete ugledati ostatke Kvaternikovih dvora i uz njih šumskom stazom nastaviti oko 2 km do željezničke stanice Meja gdje opet počinje asfalt. Spuštate se do prometnice Oštrovica – Meja i skrećete lijevo. Nakon 500 m ponovo skrećete desno na makadam i preko brda Glavčina stižete u Praputnjak,mjesto čiji su vrijedni stanovnici kamenite padine bakarskog zaljeva pretvorili u padine pogodne za uzgoj vinove loze. Na taj način nastali su nadaleko poznati «bakarski prezidi» s kojih se ubiralo grožđe i pravilo čuveno pjenušavo vino «Bakarska vodica». Iz Praputnjaka nastavljate asfaltiranom cestom kroz Krasicu do Škrljeva.

Dužina – 20 km
Ukupni uspon – 500 m
Najniža točka – 170 m
Najviša točka – 580 m
Asfalt – 7,5 km
Makadam – 9,5 km
Šumski put – 3 km
Zahtjevnost – 3/5


STAZA BR. 3 (Bakar – Hreljin – Satničko – t.Tuhobić – Kv. Dvori – Meja – Bakar)
PLAVO ZELENA STAZA
Vožnju započinjete na rivi jednog od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu – grada Bakra. Vozeći se prema istoku i uspinjujući se prema Jadranskoj magistrali, za sobom ostavljate staru jezgru grada Bakra s dominantnim Kaštelom, crkvom sv.Andrije, Turskom i Rimskom kućom, te brojnim kamenim kućama koje stoljećima odolijevaju buri. Prelaskom magistrale nastavljate prema Meji, a tik prije nove autoceste s desne strane ukazat će vam se „Bakarski prezidi“ - bakarske terase, koje se strmo spuštaju u more, gdje su obnovljeni vinogradi od kojih se proizvodi nadaleko poznato pjenušavo vino pod nazivom „stara Bakarska vodica“. Dolaskom u Meju skrećete desno prema Hreljinu, jednom od starih vinodolskih gradova koji se ponosi svojom Gradinom. U centru kod crkve skrećete lijevo gore prema Satničkom – izletištu podno Tuhobića do kojeg vodi strma asfaltirana cesta. Kod amfiteatra na Satničkom ugledat ćete 3 staze i izabrati onu krajnje lijevo koja će vas odvesti do južnog portala tunela Tuhobić. Od tunela Tuhobić staza nastavlja lijevo – najprije makadam, a dijelom se nastavlja asfalt. Ubrzo dolazite do plinovoda i nastavljate preko njega, uz ostatke Kvaternikovih dvora šumskim putem do željezničke stanice Meja. Nastavljate asfaltom do prometnice Oštrovica – Meja i skrećete lijevo te se lagano spuštate prema Meji gdje skrećete najprije desno, a potom lijevo spuštajući se do mora pritom uživajući u prekrasnom pogledu na Bakarski zaljev i drevni grad Bakar.

Dužina – 25 km
Ukupni uspon – 760 m
Najniža točka – 2 m
Najviša točka – 720 m
Asfalt – 20 km
Makadam – 3 km
Šumski put – 2 km
Zahtjevnost – 4/5


STAZA BR  4. (Gradina – Hreljin – Satničko – Plase – Zlobin – naftovod – Ružić Selo – Gradina)
PUT GRADINE
Staza kreće s parkirališta iznad Hreljinske gradine - ruševnih ostataka srednjovjekovnog grada Hreljina koji je izgrađen na najzapadnijem dijelu Vinodola, iznad Bakarca, nekadašnje luke Hreljina, na uzvisini piramidalnog oblika i strmih obronaka 321 metar ponad mora. Vozite se asfaltiranom cestom kroz Ružić Selo i stižete do Karolinske ceste. Nastavljate ravno i makadamskom cestom stižete do asfaltirane ceste koja Vas vodi do izletišta Satničko. Kod amfiteatra skrenete desno i nastavljate makadamom kroz tunel u smjeru Plasa. Čim stignete do asfalta ugledat ćete ostatke vapnenica – kamenih konstrukcija za tradicijsko dobivanje vapna od kamena vapnenca. Skrećete lijevo i Karolinskom cestom vozite do Zlobina. Odmah po prelasku pruge skrećete desno i nakon 500 m stižete do naftovoda. Skrećete desno kroz tunel i spuštate se naftovodom do asfaltirane prometnice koja vodi do vidikovaca „Oči Vinodola“. Ponovo skrećete desno i odmah nakon prelaska mosta preko pruge skrećete lijevo na makadam. Nakon 300 metara skrećete lijevo na šumsku stazu po kojoj se spuštate do još jednog tunela. Taj dio na pojedinim dijelovima iziskuje ipak malo više opreza, a postoji mogućnost i guranja bicikla. Izlaskom iz tunela skrećete desno i nastavljate kroz borovu šumu stazom do Karolinske ceste gdje skrećete lijevo i spuštate se do križanja i autobusnog okretišta gdje skrećete lijevo i nastavljate do polazne točke .

Dužina – 19 km
Ukupni uspon – 530 m
Najniža točka – 340 m
Najviša točka – 750 m
Asfalt – 11 km
Makadam – 6 km
Šumski put – 2 km
Zahtjevnost – 3/5


STAZA BR. 5 (Zlobin – Benkovac F. – Lepenice – G. Jelenje – Benkovac F. – Zlobin)
STAZA POTOKA I JEZERA
Iz centra Zlobina krećete Karolinskom cestom, najstarijom cestom koja je povezivala Bakar s Karlovcem još daleke 1732.g. u pravcu Fužina. Nakon uspona do Zlobinskog brda počinje spust prema Benkovcu Fužinskom gdje kod kapelice skrećete lijevo. Nastavljate se spuštati makadamom sve do autoceste Rijeka – Zagreb i jezera Lepenica. Prolazite kroz podvožnjak te nakon 200 metara skrećete lijevo i nastavljate makadamom.  Staza Vas vodi kroz gustu jelovu šumu i potok Lepenica sve do Izviđačkog doma Lepenica nakon čega se staza uzdiže prema Gornjem Jelenju. Na vrhu uspona, tik do Lujzinske ceste, skrećete lijevo i nastavljate makadamom po obroncima Tuhobića. Nakon otprilike 5 km makadam se sužava na šumski put koji na pojedinim dijelovima iziskuje ipak malo više opreza, a postoji mogućnost i guranja bicikla. Na kraju šumskog puta stižete nazad do Benkovca Fužinskog i asfaltne prometnice na kojoj skrećete desno i vozite se natrag prema Zlobinu.

Dužina – 20 km
Ukupni uspon – 500 m
Najniža točka – 740 m
Najviša točka – 950 m
Asfalt – 5,5 km
Makadam – 12 km
Šumski put – 2,5 km
Zahtjevnost – 3/5

STAZA BR. 6 (Škrljevo – Kukuljanovo – Ind. Zona – Veternice – Sv. Kuzam – Škrljevo)
PUT ZONE
Iz centra Škrljeva krećete u smjeru željezničke stanice i nakon 300 m skrećete lijevo gore. Uspinjete se prema borovoj šumi i vozite iznad sjevernog dijela Škrljeva. Nakon 1 km ulazite u Kukuljanovo -  mjesto u kojem se nalazi nalazi industrijska zona koja je površinom jedna od najvećih u Hrvatskoj. Osim toga, nedaleko od staze možete okušati mirnoću svoje ruke i oštrinu oka na nedavno uređenom strelištu „Vojsko“. Nastavljate asfaltiranom cestom kroz Kukuljanovo  nakon čega skrećete lijevo na glavnu prometnicu Škrljevo – Čavle. Prolazite industrijskom zonom i stižete na križanje s prometnicom Bakar - Čavle gdje skrećete lijevo. Nakon 200 m skrećete na makadam i nastavljate oko južnog dijela industrijske zone do hrbta Sušačke Drage s kojeg se pruža predivan pogled na Riječki zaljev, istočni dio Rijeke i uvalu Martinščicu. Staza se potom lagano spušta prema Sv. Kuzmu gdje dolaskom na asfalt skrećete lijevo. Prelazite prometnicu Bakar – Čavle i nastavljate do centra Škrljeva.

Dužina – 10,5 km
Ukupni uspon – 190 m
Najniža točka – 215 m
Najviša točka – 350 m
Asfalt – 6 km
Makadam – 4,5 km
Šumski put –  0 km
Zahtjevnost – 2/5


STAZA BR. 7 (Satničko – Tuhobić - Satničko)
TUHOBIĆKA STAZA
Uspon na Tuhobić jedna je od najzahtjevnijih staza bakarskog zaleđa. Start je na Satničkom, omiljenom izletištu s kojeg se kreće uzbrdo makadamom prema sjeveru. Vozeći se kroz bjelogoričnu šumu nakon 2,5 km dolazite do šterne s lijeve strane na kojoj se možete okrjepiti, a malo dalje ćete uskoro ugledati i lovačku kuću. Prateći signalizaciju za Tuhobić uskoro stižete na rub šume i s kojeg ugledate vrh Tuhobića. Nastavite travnatom površinom po šumskoj stazi u smjeru vrha na 1108 metara. Nakon uživanja u predivnom pogledu na Kvarnerski zaljev i Gorski kotar spuštate se uz desni rub šume prema jugozapadu i nailazite na šumski put koji ubrzo prerasta u makadam. Spuštajući se istim prolazite ispod vijadukta Hreljin i nakon 500 metara stižete na križanje. Skrećete gore lijevo i nakon 1km uspona stižete na južni portal tunela Tuhobić. Skrećete desno i makadamom se spuštate do Satničkog.

Dužina – 12 km
Ukupni uspon – 690 m
Najniža točka – 590 m
Najviša točka – 1108 m
Asfalt – 0 km
Makadam – 8 km
Šumski put –  4 km
Zahtjevnost – 4/5

STAZA BR 8. (Krasica – Hreljin – Križišće – Ružić Selo – Hreljin - Krasica)
KAROLINSKA STAZA
Iz centra Krasice, malog, ljupkog primorskog mjesta koje se nalazi u zelenoj i mirisnoj dolini bakarskog zaleđa, krećete prema trasi nove moderne prometnice koja povezuje Rijeku s Križišćem. Makadamom uz istu vozite prema Praputnjaku gdje kod igrališta prelazite na šumski put koji vas vodi prema Hreljinu i Bakarskim prezidima. U Hreljinu nastavljate starom asfaltiranom cestom prema Križišću gdje u centru skrećete lijevo i uspinjete se prema Melnicama starim odvojkom Karolinske ceste za Kraljevicu iz 1856. godine. Na istoj postoji jedna velika serpentina koja zadivljuje svojom širinom i 17 metara visokim potpornim zidom. Sa zavoja se pruža lijep vidik na Vinodolsku dolinu. Nakon prolaska kroz Melnice, dolazite do najviše točke staze – na križanje sa Karolinskom cestom na kojem skrećete lijevo i spuštate se prema Hreljinu te nastavljate Karolinskom cestom kroz Praputnjak prema Krasici gdje završavate ova staza.

Dužina – 22 km
Ukupni uspon – 510 m
Najniža točka – 150 m
Najviša točka – 545 m
Asfalt – 13,5 km
Makadam – 8 km
Šumski put –  0,5 km
Zahtjevnost – 3/5

STAZA BR. 9. (Gornje Jelenje – Vilje – Medvjeđa Vrata – Mrzla Vodica – Gornje Jelenje)
STAZA PODNO RISNJAKA
Vožnja kroz Nacionalni park Risnjak i prema njegovom najvišem istoimenom vrhu preporuča se iskusnijim rekreativcima. Iako veći dio staze nije tehnički zahtjevan, pojedini dijelovi, ovisno o želji i mogućnosti biciklista, iziskuju veću kondicijsku spremu pa čak i guranje bicikla.     Start je na Gornjem Jelenju od kuda se kreće najprije makadamom, a potom asfaltiranom cestom prema Vilju. Nakon otprilike 5 km uspona dolazimo do križanja s makadamskom cestom na kojem skrenemo desno prema Suhoj Rečini. Oni koji žele doći što bliže vrhu Risnjaka mogu produžiti ravno do parkirališta do kojeg se može doći i osobnim automobilom pa čak i nastaviti asfaltom prema Platku. Šumska staza potom vodi prema Medvjeđim vratima, prijevoju s kojeg se nastavlja planinarska staza prema vrhu Risnjaka dok druga vodi prema Leski i upravi Nacionalnog parka u Crnom lugu. Nakon što ste skrenuli na makadam koji vodi kroz područje Suhe rečine stižete do Mrzle Vodice. Dolazite do Lujzinske ceste i skrećete desno te se lagano uspinjete do Osoja – serpentina s kojih se pruža predivan pogled na vrh Risnjaka, a nedugo potom prolazite preko prijevoja Ravno podolje – najviše točke stare Lujzinske ceste. Nastavljate Lujzijanom do Gornjeg Jelenja i završavate svoj krug.
Dužina – 18 km
Ukupni uspon – 490 m
Najniža točka – 780 m
Najviša točka – 1120 m
Asfalt – 13 km
Makadam – 5 km
Zahtjevnost – 4/5