aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Naša mjesta

Na području bakarske Turističke zajednice možete posjetiti niz mjesta koja se kao plašt po okolnim brdskim vijencima rasprostiru ponad Bakra i Bakarskog zaljeva i s njime čine jedinstvenu raznolikost u ljepoti. Mjesta koja se nalaze u sklopu Turističke zajednice Grada Bakra su: Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin.

Bakar
Bakar, drevni grad i luka, mjesto je gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno, a smjestio se poput bisera u naručje dubokog zaljeva. Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova povijesna jezgra registrirana je kao spomenik kulture 1968. godine. Uličice i trgovi ovog grada ispričati će vam fascinantnu povijesnu priču satkanu prohujalim vjekovima. S pogledom na bakarsko more doplovit će vam u sjećanje mnoštvo naroda koji su u ovim stranama plovili i trgovali – Iliri, Kelti, Grci, Rimljani, Bizantinci, Mlečani i Hrvati koji su se tu u 7. stoljeću i naselili. Dođite i posjetite nas, a mi ćemo se potruditi da naš grad i njegovu okolicu bolje upoznate i ugodno se ovdje provedete.

Hreljin
Ponajprije tu je Hreljin, jedan od starih vinodolskih gradova, a ujedno i potpisnik Vinodolskog zakona. S razvalina ovog srednjovjekovnog grada pruža se nezaboravan pogled na Kvarner, Učku, Krk i Cres, a posebice na Bakar i njegovu okolicu. Rijedak je doživljaj s ovog mjesta kojeg sa tri strane okružju strme litice te se osjećate kao da lebdite u zraku poput ptice širokog obzora.

Krasica
Malo i ljupko primorsko mjesto smjestilo se u zelenoj i mirisnoj dolini. Tu će vas dočekati iznimno gostoljubivi domaćini pravi virtuozi u maškaranju – prepoznatljivom običaju ovih prostora, a možda ćete biti u prilici pogledati i kazališnu predstavu amaterskog, ali nadasve kvalitetnog lokalnog teatra. Ukoliko ste sportskog duha zastanite – možda se upravo odigrava ragbi utakmica ili  izvadite golf-palice i okušajte svoj udarac, a možete odigrati i partiju tenisa na novouređenim teniskim terenima.

Kukuljanovo
U sklopu obilaska bakarskog područja obavezno posjetite i Kukuljanovo. Ako vam nešto zatreba, tu ćete to zasigurno i naći budući da  se upravo na Kukuljanovu nalazi industrijska zona koja je površinom jedna od najvećih u Hrvatskoj. Ukoliko ste raspoloženi, tu vam se pruža prilika da okušate mirnoću svoje ruke i oštrinu oka na nedavno uređenom strelištu.
U zaleđu Kukuljanova i Škrljeva nalaze se pitoreskni zaseoci Plosna i Ponikve gdje ćete, naročito u zaseoku Ponikve, vidjeti ogledan primjer krškog reljefa i krških jezera za vrijeme iznimno kišnih razdoblja.

Praputnjak
Na Vašem obilasku nikako nemojte zaobići Praputnjak i naše «primorske piramide». Naime, stanovnici Praputnjaka su izuzetno strme, nepristupačne i kamenite padine bakarskog zaljeva neizmjernim trudom, građenjem prezida i potom donošenjem zemlje, pretvorili u padine pogodne za uzgoj vinove loze. Na taj način nastali su nadaleko poznati «bakarski prezidi» s kojih se ubiralo grožđe i pravilo čuveno pjenušavo vino «Bakarska vodica». To se vino pilo u europskim metropolama, pa čak i izvozilo na sjevernoamerički kontinent. Bakarski prezidi ili «praputnjarske takale» danas su izuzetan spomenik borbe, ali i suradnje čovjeka i prirode. 1972. godine proglašeni su etno zonom i upisani u registar spomenika kulture. Posjet ovom lokalitetu zasigurno će vas ostaviti bez daha. Naime, nalazite se 150-200 metara nad morem, a zbog strmih padina zaljeva čini vam se da biste mogli skočiti u more, no ispod vas nalazi se niz prezida koji se terasasto spuštaju u samo more i potom morsko plavetnilo…. Nešto jedinstveno.

Škrljevo
Nastavljajući obilazak bakarskog zaleđa stići ćete u mjesto Škrljevo – koje se smjestilo sjeverozapadno ponad Bakra, udaljeno od njega svega 2,5 km. Leži s jedne i druge strane ceste Karoline koja je izgrađena 1726. god. za vrijeme cara Karla VI. Ime Škrljevo spominje se već u doba kneza Petra Zrinskog, bakarskog vlastelina i to u jednoj ispravi od 20. siječnja 1667. god koju je sastavio bakarski «kancelier» Ivan Grgotić. Nedaleko željezničke postaje nalaze se ostaci crkvice Sv. Ambroza, koja je porušena 1907. god. U starim spisima nema datuma njezine gradnje, ali njezin oblik dokazuje da je veoma stara, a zna se da je postojala već u 15. stoljeću. U tijeku su restauratorski radovi i ispitivanja, a prošle godine na kamenu unutar ruševina pronađeno je jedno slovo glagoljice.

Zlobin
Ponad Hreljina već polako zalazimo u bukovu  i jelovu šumu gdje će vas dočekat mjestašce na prijelazu Primorja u Gorski kotar – Zlobin. Svježina zraka, cvrkut ptica, raznolikost bilja i zelenilo očuvane prirode zasigurno će vas opustiti, odmoriti i razveseliti. No, ako budete dovoljno tihi i pozorno gledali možda vam se ukaže i koje divno šumsko stvorenje – srna, lane, jelen, vjeverica ili zec.

Nacionalni park Risnjak
Svakako, prilikom obilaska područja Bakra nikako nemojte propustiti posjet Nacionalnom parku Risnjak, koji se djelomično nalazi na području Grada Bakra. Područje nacionalnog parka obuhvaća 6350 ha, a sastoji se od planinskih masiva Risnjaka i Snježnika, koji predstavljaju prirodnu vezu između Alpi i Dinarida. Park je i hidrogeomorfološki spomenik prirode jer se na njegovom području nalazi izvor rijeke Kupe. Područje Parka iznimno je bogato raznim vrstama flore, a ujedno je i stanište sve tri velike europske zvijeri – medvjeda, vuka i risa. Senzacionalna ljepota šuma Risnjaka, njegovih stijena i dubokih provalija oduševit će vas u svako doba godine. I vidici Risnjaka nezaboravno su iskustvo jer se  pogled pruža na cijelo područje razvedene obale sjevernog Jadrana. Slika je to koja će vas oduševiti i trajno se urezati u sjećanje – ne propustite.

Dragi posjetitelji, vjerujemo da će vam obilazak bakarskog područja biti ugodan i poučan te da ćete uživati u povijesno-kulturnim znamenitostima i prelijepim krajolicima našega kraja. Dođite i uvjerite se sami…

Srdačno vas pozdravljamo i želimo Vam ugodan boravak na području Turističke zajednice Grada Bakra.