0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

Novosti
Featured Item Background

Margaretino leto u Bakru – ljetni vatromet događanja

Objavljeno: 28.08.2017.

Turistička zajednica grada Bakra i ove je godine kreirala sve sadržajniju i zanimljiviju pozivnicu svojim posjetiteljima u obliku programa kulturno- zabavne manifestacije Margaretino leto koja je trajala od 17.lipnja do 29.srpnja.

Pod sloganom „Spoj različitosti, za svakoga ponešto!“ i ovogodišnji program Margaretinog leta privukao je u Bakar mnogobrojne posjetitelje koji su uživali u koncertima, izložbama, predstavama i raznim drugim događanjima. U osmišljavanju programa mislimo i na naše najmlađe, pa su ove godine dječica mogla uživati u plesnoj predstavi u izvedbi „Dance Queen“. KUU „Sklad“ organizirala je večer mladih „Pokaži ča umeš“ gdje su mnogi od njih imali priliku pokazati svoj talent. Susret dječjih zborava „Raspjevani žal“ u organizaciji „Praputnjarskih Slavića“ okupio je brojnu raspjevanu dječicu, te njihove roditelje i obitelji koji su uživali u veseloj pjesmi mališana, dok je Društvo „Naša djeca“ Bakar razveselilo sve prisutne mališane kreativnom radionicom i izradom margaretica.

U sklopu otvorenja Margaretinoga leta u Jazu je otvorena podvodna izložba Nenada Petronia „Parangal u Jazu“, te izložba tradicijskih barki „Jedra Jaza“ i izložba „Turski brod u turskoj kući“ autora Luciana Kebera.

U galeriji „Paulić“ mogle su se pogledati sljedeće izložbe:
 - Izložba „Iz prirode“ autorice Zoje Petrović i Ive Zgodića
 - Izložba „Skulpture“ autora Ivana Valušeka
 - Izložba „Po(ka)kivanja“ autora Ivana Paulića
 - Skupna izložba „Impresije iz Kine“ autora: Boris Roce, Snježana Pokos-Vujec, Danijela Pičuljan

Klapa „Škrljevo“ susretom klapa obilježila je 20. godina postojanja klape, Košarkaški klub Škrljevo za svoje navijače i simpatizere organizirao je tradicionalnu „Metis košarkašku noć“ feštom uz Koktelse i Masterse, a NK „Naprijed“ bio je organizator „Naprijedove noći“ na nogometnom igralištu Lonja.
U Gradskoj knjižnici Bakar predstavljena je slikovnica „Cukar i kafe“ domaćeg autora Josipa Luzera, dok je Udruga Gradišćanskih Hrvata održala predavanje „Po staza naših starih“.

Ljubitelji plesa mogli su uživati u plesnoj večeri koju je organizirala Udruga „La Bamba“, a muzička štorija „Kalafat, papagalo i batana“ u izvedbi Ansambla Intermezzo iz Rijeke bila je prava poslastica za one koji vole mjuzikle i domaću besedu. Kad smo već kod domaće besede, valja istaknuti večer klapa „Klape, more i naše ča“, manifestaciju koja je prvi puta održana u sklopu Margaretinog leta. Poznati izvođači našega kraja, pod voditeljskom palicom Alena Polića oduševili su brojne posjetitelje na Žalu ribara.

Žal ribara i ovo je ljeto bio prekrasna pozornica uz more, na kojoj je svoj koncert održala i popularna klapa „Rišpet“, festival „Bakar i serenade“ bio je domaćin mnogim poznatim izvođačima, a koncert je održala i Limena glazba „Lobor“.

13.07. Bakrani i posjetitelji zajedno su obilježili Dan Grada Bakra - Margaretinu, prigodnim misama i izložbom „Đir po Bakru“ u crkvi sv. Margarete. Također, održana je i radionica fotografija Miljenka Šegulje, te predavanje „Konkatedrala svetog Andrije apostola u Bakru“, a dan je završio koncertom Josa Butorca.

Sve to bila je uvertira za Pomorsku bitku i koncert Ivana Zaka i grupu Point, centralnu proslavu Dana Grada Bakra koja je u Bakar privukla više od 15.000 ljudi.

Salve smijeha izazavala je već provjerena ekipa „Ri Teatra“ sa svojom novom predstavom „Heteroparada“ koja je prvi puta održana iza Doma kulture „Matija Mažić, a oni najmljađi uživali su u bogatoj koreografiji i usput naučili ponešto iz predstave „Ribar Palunko i njegova žena“.

Margaretino leto zatvorile su raspoložene ekipe penzića i mladih u odmjeravanju snage, brzine i spretnosti u raznim igrama u sklopu Bakarskih susreta pod budnim okom sudaca iz KK Škrljevo. Natjecanje je počelo u 18:00 h na Žalu ribara. Snage su odmjerile podružnice udruge umirovljenika sa područja Grada Bakra, a nakon njih su uslijedile ekipe mladih Bakra, Hreljina, Krasice, Kukuljanova, Škrljeva, Praputnjaka, Zlobina i jedne gostujuće ekipe, a to je ove godine bila ekipa iz Slovenije iz Lendave. Titulu najboljih, osvojili su umirovljenici podružnice „Zlobin“, a kod mladih je tu laskavu osvojila ekipa „Praputnjaka“. Po prvi puta bila je organizirana i nagradna igra za posjetitelje sa bogatim nagradama. Prva nagrada bila je tečaj jedrenja od našeg sponzora Academia Navalis Adriatica. Druga nagrada večera za dvoje u restoranu Vallis i treća nagrada poklon paket Turističke zajednice.

Također, po prvi puta ove godine u sklopu Bakarskih susreta imali smo i Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova "Moja poduzetna Hrvatska" u suradnji sa Poslovnim dnevnikom, Večernjim listom i 24 sata. Na sajmu se prezentiralo 20 izlagača sa svojim autohtonim proizvodima, a da natjecatelji i posjetitelji ne ostanu gladni, pobrinuli su se kuhari iz Podravke pripremivši 600 porcija pašte šute u sklopu Cooking show-a. Uz dobro raspoloženje i odličnu atmosferu fešta je potrajala do duboko u noć uz Begine.

Ovim putem zahvalili bi se Gradu Bakru, svim našim suradnicima, udrugama i pojedincima koji su nam pomogli u organizaciji Margaretinog leta te svim našim sponzorima i medijskim pokroviteljima koji su nam uvelike olakšali organizaciju ovako jedne velike manifestacije.

Direktorica TZ Grada Bakra
Sonja Jelušić Marić