9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

ML2020 1170x250

Novosti
Featured Item Background

Drugi po redu tečaj za interpretacijske vodiče održan u Bakru

Objavljeno: 18.06.2020.

Tečaj za interpretacijske vodiče europskog udruženja Interpret Europe započet u ožujku u Bakru, ovoga je vikenda uspješno završen. Unatoč pomicanju termina i neizvjesnosti hoće li se njegov drugi dio uopće održati, na radost organizatora TZ Grada Bakra i polaznika, baština Bakarskog kraja opet je zasjala kroz ovu sjajnu edukaciju. Polaznici s domaćeg terena pojačani direktoricom TZ Grada Bakra Sonjom Jelušić Marić i polaznici pristigli iz ostalih dijelova Kvarnera te Istre, dva su dana s trenericom Ivom Sillom usavršavali znanje stečeno u prethodnom terminu. Nakon toga su se kroz praktičan rad okušali u interpretaciji baštine na različitim mjestima u Bakru.

Prvi dan im je donio nezaboravni izlet na Bakarske prezide točnije na njihov praputnjarski dio, zvan Takala. Praputnjarka, predsjednica udruge “Težakinje i težaki z Praputnjaka” Jadranka Ajvaz, impresivan prizor suhozidnih vinograda u kojima raste loza belina od koje se radi Stara bakarska vodica, upotpunila je pričom o ovom fenomenu. Obučena u praputnjarsku nošnju dočarala je polaznicima izgled, muku i trud praputnjarskih žena. One su na svojim leđima iznijele teret koji je podrazumijevao nastanak i obrađivanje suhozidnih vinograda na ovako strmom terenu izloženom suncu te proizvodnju vrhunskog pjenušca, sinonima za Praputnjak.

Nakon Takala, polaznici su uputili u impoznatni dvorac Nova Kraljevica koji je središte Kulturne rute Putovima Frankopana. Osim što su razgledali dvorac koji se kontinuirano obnavlja i uređuje, posjetili su i posjetiteljski centar te se upoznali s atraktivnim sadržajem ove kulturne rute koja objedinjuje 17 frankopanskih kaštela i 3 sakralne lokacije.

Ponikvarska dolina bila je zeleni kontrast morsko-kamenoj kombinaciji Takala. Zahvaljujući još jednom domaćem polazniku Boretu Štrbcu, profesoru na Pomorskoj školi, vodiču i velikom zaljubljeniku u baštinu ovoga kraja, polaznici su, uz praktične vježbe svoje trenerice, uživali u netaknutoj prirodi. Zelenilo doline protkano bezbrojnim margareticama dojmilo ih se baš kao i sjenoviti, mistični svijet ponikvarskih šuma u kojima je baš tada iz utrobe zemlje izvirala podzemna voda zaslužna za stvaranje famoznog krškog jezera “sad ga ima, sad ga nema”.

Najvažniji dan tečaja bio je završni dan, kad polaznici odabiru određenu temu, fenomen i u desetominutnom govoru pokazuju stečene vještine intepretacijskog vođenja. Inspirirani i izuzetno kolegijalni, cijeli su dan jedni drugima predstavljali znane i neznane bakarske posebnosti. Od hrasta crnike koji nijemo stoji, ali priča svoju priču, tunolova, legendarnog, ali zanemarenog Dragutina Hirca kao i Adolfa Tkalčevića Vebera, do bakarskog Perila, Jaza, Pomorske škole, povelje Marije Terezije, crkve sv.Križa i sv. Margarete s njenom relikvijom, ruskih emigranata koji su došli u ovaj kraj. Imali su prilike čuti i priče o teškom životu žena, bakarskom baškotu i to onom iz Baškotarne, ali i nedavno izgrađenom cestovnom čvora (kojeg Bakrani od milja isto zovu baškot) te priču o jednom od Bakrana koji je uvelike zadužio svoj grad.

Sudionici tečaja imali su priliku kušati bakarski baškot, Staru Bakarsku vodicu i naš novitet proizašao iz Baštinske škrinjice – Bakarsku tortu. Također da su se imali prilike podružiti i sa Gradskom stražom Bakar.

Svi su polaznici izrazili veliko zadovoljstvo tečajem na kojem je trenerica Iva Silla izvukla najbolje iz njih i otvorila im nove vidike. Prema riječima direktoriceTZ Bakar Sonje Jelušić Marić najveća vrijednost tečaja je bila u omjeru domaćih polaznika i onih izvana jer se vrlo heterogena skupina ljudi povezala kroz spoznaje o interpretaciji baštine i različite perspektive iz kojih su doživljavali Bakar. Uz Boreta Štrbca iz Bakra i Nataliu Raucher sa Škrljeva, najzastupljenije su bile Praputanjarke; Jadranka Ajvaz i Tajana Frančišković iz udruge “Težakinje i težaki z Praputnjaka” te Ivona Miloš i Marija Radja iz udruge “Praputnjak – kulturni krajolik”. Sve one složne su u zahvali direktorici Sonji Jelušič Marić na poticaju i povjerenju da se priključe ovom tečaju koji im je dao znanje i alate za unaprijeđenje dosadašnjih baštinskih aktivnosti. Kako kažu, ovim tečajem i međusobnim povezivanjem stvoreno je nešto važno i plemenito što bi trebalo nastaviti rasti kroz zajedničke projekte i suradnje na dobrobit očuvanja baštine.

IZJAVE NEKIH OD POLAZNIKA:

Ivona Miloš, predsjednica udruge "Praputnjak - kulturni krajolik" (Praputnjak je dio Grada Bakra)

Bakar ima neki skrivenu magiju, neku posebnu moć – prilično sam sigurna da bi se svi polaznici sa mnom složili! Moraš mu leh pušćat, i dole do mora se kalat...
Nepresušan izvor inspiracije i savršena kulisa u kojoj smo ponosno, šačica nas zaljubljenika u rodni kraj s kolegama sa šireg područja PGŽ i Istre, otkrivali zaboravljene priče, legende i pouke. Na tom putu vodio nas je kompas iskusne trenerice Ive Sille, uz budno oko direktorice Sonje Jelušić Marić koja je i sama bila polaznica tečaja.
Vjerujem da je Turistička zajednica kroz ovaj tečaj osnažila suradnički kadar kroz nas pojedince i predstavnike Udruga, a vjerujem da smo svi u velikom plusu, osim znanja, bogatiji i za neka nova i zaista posebna prijateljstva. Veseli me da će se u plod našeg rada moći uvjeriti i šira publika kroz organizirane ture koje vam pripremamo u sklopu Margaretinog leta 2020. Tom prilikom, veselimo se susresti vas u Bakru i Praputnjaku! Vidimo se!

Marina Jurić, direktorica TU TZ Viškovo

Ovaj osobiti tečaj, kojeg sam bila polaznik, produbio je moje promišljanje o prezentaciji i njegovanju baštine na potpuno novi način, blizak, ugodan i nadasve zanimljiv. Tečaj daje temeljita znanja kako kroz zadanu metodologiju uspješno prezentirati baštinu na posve novi način, svakako će biti veliki  doprinos u mom radu.

Lena Puhar O'Grady , stručni suradnik - muzejski pedagog, NP Brijuni

Tečaj za interpretacijskog vodiča u Bakru bio je jedno zaista posebno iskustvo tijekom kojeg sam dobila puno više od očekivanog. Tečaj je na mene djelovao transformativno, promijenio mi je perspektivu i "opremio" vrlo konkretnim i primijenjivim alatima koje, evo, već koristim u svom radu muzejskog pedagoga i edukatora u Nacionalnom parku Brijuni. Predavačica Iva Silla je kao zvijezda vodilja na vrlo nenametljiv a učinkovit način znala  stvoriti opuštenu i podržavajuću atmosferu i izvući najbolje iz svakog od polaznika. Organizacija TZ Bakar bila je besprijekorna, kolegica i ja osjećale smo se od prvog dana u potpunosti dobrodošle, domaćini su nas prihvatili kao stare prijatelje. Prepuna sam zahvalnosti za ovo divno iskustvo i od srca bi ga preporučila svima koji se direktno ili indirektno bave baštinom.

Bore Štrbac, profesor na Pomorskoj školi u Bakru i vodič

Svako novo usvajanje znanja je dobrodošlo, a ovaj tečaj bio je vrlo zanimljivo iskustvo. Promijenio mi je perspektivu i način razmišljanja te me dodatno inspirirao za valorizaciju prirodne baštine i vođenje tura po prirodi na drugačiji način. :)

Jadranka Ajvaz, udruga "Težakinje i težaki z Praputnjaka"

Dosta dugo godina trudim se sudjelovati na promociji svoga rodnoga grada i zavičaja!2006 god  osnovali smo etno udrugu " Tezakinje i težaki z Praputnjaka "koja se brine o očuvanju materijalne i nematerijalne baštine Bakarskog kraja! Izuzetno sam počašćena da je direktorica TZ Bakra Sonja Jelušić Maric prepoznala moje napore i entuzijazam i preporučila za ovaj tečaj!! Nakon početnog kolebanja, zahvalna sam da još uvijek u meni tinja radoznalost i volja za stjecanje novih znanja i vještina! Napominjem da sam bila najstarija polaznica, imam 63 godine! Zahvaljući stručnosti naše trenerica Ive Silla, zaronila sam u more znanja, zagrebla duboku u svoju nutrinu!!! Upoznala divne mlade ljude odane svojim poslanjima!! Veselim se budućim suradnjama, novim edukacijama u ugodnom društvu!!!

Sonja Jelušić Marić, direktorica TZ Grada Bakra

Ovaj tečaj bio je jedno uistinu predivno iskustvo. Promijenio mi je perspektivu, dao nova znanja i alate te pomogao da neke poznate stvari i fenomene vidim u skroz drugačijem svjetlu.  
Potvrdio mi je da je prvi tečaj u Bakru 2018. bio pravi potez jer je nakon njega uslijedilo desetak ovakvih edukacija diljem Hrvatske. Kako smo prvi započeli tako je bio red da ga i mi prvi ponovimo. Ovoga puta i ja sam se našla među polaznicima što se pokazalo izuzetno bitnim. Sudjelovanje direktora TZ puno znači za uspjeh tečaja jer on dobiva nova znanja i alate, ali i osluškuje buduće suradnike u svojoj destinaciji i izvan nje s kojima, na licu, mjesta osmišljava projekte temeljene na baštini. S ovim tečajem započeo je naš poptuni zaokret prema interpretaciji i turističkoj valorizaciji naše prebogate baštine.
Hvala još jednom svima na sudjelovanju i fenomenalnoj energiji, a posebno hvala našoj trenerici Ivi Silla koja je iz svih nas izvukla ono najbolje. Divim joj se kako je uspjela jednu heterogenu grupu različitih struka i senzibiliteta tako dobro uskladiti i čvrsto povezati.
Iz ovog iskustva sigurno će se izroditi neke nove suradnje i projekti, a jedan nas očekuje uskoro…  na samom otvorenju Margaretinog leta i Šetnje kroz povijest, u petak, 26.6., u zajedničkoj interpretacijskoj šetnji „Bakar na vrhu“ koju će voditi svih 7 lokalnih polaznika ovoga tečaja.