aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

Novosti
Featured Item Background

Margaretino leto 2020

Objavljeno: 24.06.2020.

Margaretino leto u podosta izmijenjenom izdanju ove godine krase intimniji i osobniji programi posvećeni prirodi, baštini i glazbi. Okosnicu programa čine četiri zanimljive interpretacijske šetnje koje će posjetitelje provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak te pokazati bogatstvo i raznolikost Bakarskog kraja
Izazovna vremena traže prilagodljivost, pa se i TZ Grada Bakra programom Margaretinog leta koje će trajati od 26.6. do 25.7., prilagodila novonastaloj situaciji. Pomno osmišljeni programi odvest će posjetitelje, u manjim grupama, ususret prirodnoj baštini gdje će, u društvu vrhunskih vodiča, uživati njenim ljepotama i zanimljivostima. Četiri zanimljive ture posjetitelje će provesti kroz Bakar, Ponikve, stari grad Hreljin i Praputnjak, a sponzorira ih INA kao dugogodišnji pokrovitelj ovakvih programa.

OTVORENJE UZ ŠETNJU "BAKAR NA VRHU"
Šetnju kroz povijest kojom će započeti Margaretino leto, TZ Grada Bakra odlučila je ove godine realizirati u suradnji s lokalnim baštinskim profesionalcima koji su zajedničkim snagama osmislili interpretacijsku turu "Bakar na vrhu". U njenom završetku sudjelovat će i direktorica TZ Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić koja će nakon svih priča iz slavne prošlosti Bakra, ispričat onu najdirljiviju i rijetkima poznatu. Na otvorenju će zapjevati klapa Vinčace, a posjetitelji će se moći zasladiti oživljenim draguljem gastro baštine, Bakarskom tortom, u kojoj će od sada biti moguće uživati prilikom svakog posjeta Bakru.


TRI ŠETNJE KROZ PRIRODNU BAŠTINU BAKARSKOG KRAJA
Ostale tri šetnje posjetitelje vode u prirodu, a za prvu su zaduženi domaćini! Točnije baštinske profesionalke s Praputnjaka Marija Rađa, Ivona Miloš, Tajana Frančišković i Jadranka Ajvaz koje će posjetitelje 3.7. provesti kroz zelenu praputnjarsku Dolčinu pa sve do kamenih Takala (Bakarske prezidi)  s kojih se pruža jedan od najljepših pogleda na Kvarneru. U interpretacijskoj šetnji pod nazivom "Otkrij sva lica Praputnjaka" ispričat će i pokazati mnoge povijesne zanimljivosti svog mjesta.
Sljedeću turu pod nazivom "3,2,1... kreni na Hreljin" TZ Grada Bakra realizirat će 9.7. u suradnji s najiskusnijim vodičem susjednog Gorskog kotara Jelenom Holenko Pirc iz Lynx and Foxa. Na turi namijenjenoj prvenstveno obiteljima Jelena će predstaviti prirodnu i povijesnu baštinu Hreljinske Gradine na kojoj, na kraju, slijedi spektakularan doživljaj! U godini Beethovena, glazbu slavnog skladatelja Hrvatski gudački kvartet izvodit će u bajkovitoj povijesnoj kulisi, 321 m iznad mora s predivnim pogledom na Bakar i kvarnerske otoke.
Za još jedno događanje u prirodi "Odigraj Hirčevu tajnu razinu" zadužena je dugogodišnja suradnica TZ Grada Bakra i kreatorica sjajnih zagrebačkih tura Secret Zagreb, Iva Silla. Ona će 17.7. u Ponikvama u dva termina pripremiti pravo iznenađenje za male i velike, zanimljivu turu s elementima igre, sve popularnijim novitetom. Bit će to interpretacijska tura koja će kroz mozgalice i pitalice oživjeti dva prirodoslovca i profesora koji su živjeli i radili u Bakru - Dragutina Hirca i Narcisa Damina te zanimljivosti koje su otkrili o fenomenu Ponikava!

UMJESTO POMORSKE BITKE
Jedrenjaci i topovi će mirovati ove godine jer neće biti Pomorske bitke, ali blagdan zaštitnice Bakra, sv. Margarete, obilježit će se misama i svečanom procesijom kroz Bakar s relikvijom sv. Margarete.  Margaretinu, a ujedno i proslavu Dana grada uljepšat će izložba fotografija „Lipi moj Bakarski kraju“ te koncert ženske klape „Luka“ na Žalu ribara.

Vrlo sadržajan program obuhvatit će još i klasične koncerte Krešimira Lazara i Krešimira Hasa te nastup Varaždinskog baroknog orkestra. Najmlađe pak očekuje kazališna predstava "Vrtuljak života" i crtaonica na Šetnji kroz povijest. Na ovogodišnjem Margaretinom letu neće nedostajati ni opuštanja i zabave koje će donijeti nastup grupe "Crescendo", koncert Đanija Stipaničeva s bendom te Cabaret show Davora Dretara Dreleta, predstava "Crna kutija" te za kraj legendarni Bakarski susreti i nastup grupe Point.
 
Napomenimo i to da je za šetnje na Hreljin i Ponikve u sklopu Margaretinog leta, zbog ograničenog broja polaznika, obavezna prijava pa molimo sve zainteresirane da se jave na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pošalju poruku na FB stranicu TZ Grada Bakra @tzbakar.