2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

ML2020 1170x250

Novosti
Featured Item Background

Bakarska torta - oživljena gastronomska dragocjenost

Objavljeno: 28.06.2020.

Bakarski baškot i Bakarska vodica nadaleko su prepoznatljivi gastro simboli Bakarskog kraja, a sada će im se zahvaljujući projektu TZ Grada Bakra "Baštinska škrinjica" pridružiti i Bakarska torta. Recept za ovu slasticu već se stoljeće i pol čuva u bakarskim obiteljima, a od ovog ljeta u svojim će ga vitrinama oživjeti pekara Vrbnik na radost stanovnika i posjetitelja Bakra!

Više od 150 godina recept za bakarsku tortu skriva se u baštinskim škrinjicama bakarskih obitelji. U obitelji Roberti recept se prenosio s koljena na koljeno, a ta se slastica pripremala samo za uzak obiteljski krug. No, taj će se krug sada itekako proširiti jer je Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s pekarom Vrbnik odlučila oživjeti ovaj recept i slasticom raskošnog, kraljevskog okusa i isto takve ambalaže, obogatiti gastronomsku ponudu Bakra. Osim u pekari Vrbnik u Bakru, Bakarska torta moći će se, za početak kušati i u nekim ugostiteljskim objektima na području Grada Bakra, a i u Bakarskoj konobi u Bakru odmah nakon obnove.

Bašatinska škrinjica projekt je TZ Grada Bakra koji je nastao za vrijeme epidemije koronavirusa kao dokaz da ljubav prema baštini najviše dolazi do izražaja u kriznim vremenima. Želeći održati na životu zahuktali razvoj bakarskog turizma temeljen na bogatom povijesnom naslijeđu, TZ Grada Bakra osmislila je Bakarsku škrinjicu i pozvala na suradnju stanovnike cijelog Bakarskog kraja. Želja je bila da svojim fotografijama, projektima, sjećanjima, pričama i legendama pridonesu stvaranju sadržaja s kojim će se nastaviti promocija Bakra i pripadajućih mu naselja Hreljin, Kukuljanovo, Krasica, Praputnjak, Plosna, Ponikve, Škrljevo i Zlobin.

Tako je svoje mjesto u "Baštinskoj škrinjici" pronašla priča o ženama obitelji Roberti koje su, više od 150 godina, s koljena na koljeno prenosile i brižno čuvale recept za Bakarsku tortu koja se sastoji. Ona se sastoji od svijetlog i tamnog biskvita, poslaganog naizmjence, izmedju kojih je krema od oraha. Kako pripovijeda Marin Roberti, dugogodišnji suradnik TZ Grada Bakra, njegova pranona Sandrina Roberti bila je vrsna kuharica koja je Bakarsku tortu, kao i druge torte i kolače, pripremala za posade brodova pridošlih u Bakar, baš kao i za putnike i posadu redovne brodske linije od Senja do Rijeke.
Taj slatki, sočni okus, zapamtile su i sljedeće generacije kojima je tortu pripremala njegova nona Ana Roberti. Iako krojačica po zanimanju, Ana Roberti također je bila talentirana kuharica koja je za restoran Bakarska konoba pripremala buzaru i brodete. Zanimljivo je da ih je kuhala kod kuće, u svojoj kuhinji, a ne u restoranu. Možda su upravo zbog toga njezina morska jela bila tako ukusna, a možda je na to utjecalo to što se rodila ni manje ni više nego na braceri na ulazu u Bakarski zaljev pa joj u rodnom listu kao mjesto rođenja stoji Martinšćica!

Obiteljski dar za kuhanje naslijedila je i majka Marina Robertija, Francesca Roberti koja je kuhala u đačkom domu Pomorske škole. Za taj dar nije ostala zakinuta ni Marinova teta Zlata Roberti udana Ružić koja je pak jedno vrijeme radila u kuhinji hotela Jadran u Bakru pa su se njezina jela posluživala na slavnoj hotelskoj terasi. Njezina kći Darka sačuvala je recept za Bakarsku tortu u koji je, uz sam omjer sastojaka, utkana i priča o generacijama bakarskih žena koje su ovu slasticu pripremale brižno i s puno ljubovi želeći počastiti najmilije.

Od sada će taj okus postati poznat novim generacijama stanovnika Bakarskog kraja te njihovih gostiju, bilo kao desert nakon objeda ili slatki zalogaj uz kavu. U svakom slučaju, bit će to sjajan podsjetnik na prošla vremena i bogatu prošlost Bakra te za mnoge razlog da se spuste u ovaj grad i uživaju u njegovom baštinskom šarmu.

Za sve koji se sami žele okušati u pripremanju Bakarske torte, evo i recepta prepisanog točno onako kako zvuči u originalu:

BAKARSKA TORTA

Biskvit:
3 žutanjka
20 dag cukara
20 dag brašna
1 šalica ulja (crno kafe)
1 dcl mlijeka
1 vanilin cukar
Malo ruma
1 prašak za pecivo
Ovu smjesu umijesiti dva puta; jedan put s čokoladom, a jednom bez.

Fila:
¾ l mlijeka i
5-6 žlica brašna kuhati i ohladiti
Dodati 20 dag mljevenih oraha prethodno pofurenih vrelim mlijekom i
posebno miješani 1 putar ili maslo s 25 dag cukara

Svaki biskvit raspoloviti na pola i naizmjenično filati bijeli i crni biskvit.

Dobar tek!