aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

Novosti
Featured Item Background

Pet prijedloga za slatko-svjetlucavu blagdansku šetnju Bakrom

Objavljeno: 24.12.2020.

UŽIVAJTE U PLAVIM BLAGDANSKIM SVJETLIMA BAKRA
Posebnu čar blagdanskom ruhu Bakra daju plava božićna svjetla čiji odraz na površini mora Bakarskog zaljeva daje kamenom licu ovoga grada čaroban izgled. Prošećite rivom, razgledajte svijetleći vijenac s četiri adventske svijeće, uživajte u pogledu na gornji dio grada čije tihe uličice kriju mnoštvo ukrašenih prozora i dvorišta. Na trgu Vrata Bakrani tradicionalno kite božićnu jelku koja dodatno uljepšava pogled koji se s tog mjesta najljepše rasprostire na cijeli Bakarski zaljev. Ukoliko ste jutarnji tip, znajte da je pogled s trga Vrata posebno lijep u zoru kad nebo postane pravo slikarsko platno za sunce koje ga ukrašava nevjerojatnim nijansama.
Svjetla Bakar skrinjica


ZASLADITE BLAGDANSKU ŠETNJU BAKARSKOM TORTOM
Šetnja bakarskom rivom svjetlucavog plavog sjaja bit će slađa ako svratite do Pekare Vrbnik gdje vas čeka Bakarska torta. Uz svijetli i tamni biskvit, njezin najfiniji dio je krema od oraha što nam govori da su bakarski patriciji živjeli na visokoj nozi jer su orasi u njihovo vrijeme, kao i danas, bili skupa namirnica. Recept za ovu autentičnu slasticu prenosio se s koljena na koljeno sve do današnjih dana kada je Turistička zajednica Grada Bakra u suradnji s  Pekarom Vrbnik oživjela 150 godina stari recept obitelji Roberti. Zasladite blagdansku šetnju Bakrom zalogajem koji vjerno čuva slatku aromu bogate bakarske prošlosti.
Torta skrinjica


GRICNITE BAKARSKI BAŠKOT ILI KUPITE KERAMIČKI ZA USPOMENU
Baškot je službeni bakarski suvenir koji mnoge Bakrane podsjeća na djetinjstvo. Ovo dvaput prepečeno pecivo u obliku koluta jeli su nekad bakarski mornari i kapetani ploveći po svim morima svijeta. Baškot spravljen prema tajnoj tradicionalnoj recepturi pronaći ćete u pekarnici „Bakarski baškot“ gdje možete gdje možete kupiti tvrdi, ali i mekani baškot. A poželite li ga imati kao trajnu uspomenu koju kao božićni ukras možete staviti na svoj bor, svakako potražite Galeriju Bakar. Zimi online na Instagram i Facebook stranicama, a ljeti i u srcu Bakra zajedno s brojnim umjetničkim suvenirima koje nudi u svom prostoru.
baskot skrinjica


RAZGLEDAJTE PLUTAJUĆE BOŽIĆNE JASLICE NA SLATKOVODNOM JEZERCU JAZ U SREDIŠTU BAKRA
Jedna od posebnosti Bakra je slatkvodno jezerce Jaz u samom središtu Bakra, za koje možemo zahvaliti brojnim izvorima slatke vode koji se, nakon što napuste jezerce, ulijevaju u more. Svratite li u Bakar, upravo na površini Jaza zamijetit ćete predivan prizor božićnih jaslica koje su vlastoručno izradili Franjo Vicić i Nikola Bunjevčević, pripadnici izuzetno aktivne baštinske udruge "Gradska straža Bakar 1848". KUU Sklad i TZ Grada Bakra financijski su podržali nabavku materijala i izradu jaslica, a predstavnici brojnih bakarskih udruga pripomogli su u dekoraciji i postavljanju jaslica. Odraz starih bakarskih kuća i božićne rasvjete na površini Jaza po kojoj plutaju osvijetljene jaslice bit će zasigurno jedan od najljepših blagdanskih prizora zbog kojeg vrijedi svratiti do Bakra.
Jaslice skrinjica


PROLISTAJTE VIRTUALNI ALBUM BAŠTINSKA ŠKRINJICA
Ako vam je Bakar predaleko, imamo rješenje! Udobno se smjestite u toploj, blagdanskoj atmosferi svoga doma i samo jednim klikom otvorite album pod nazivom "Baštinska škrinjica TZ Grada Bakra". Prolistajte brojne stranice na kojima ćete pronaći mnoštvo krasnih fotografija i tekstova koji su kroz cijelu godinu objavljivani na Facebook stranici TZ Grada Bakra, a koje su stvorili profesionalci, ali još i više stanovnici bakarskog kraja želeći doprinijeti promociji svojih mjesta. Naime, Grad Bakar uz sam Bakar čine još i Kukuljanovo, Krasica, Škrljevo, Praputnjak, Hreljin, Zlobin, Ponikve i Plosna. Pođite stoga u virtualnu šetnju kroz plavo-zeleni bakarski kraj i njegovu povijest te upoznajte odredišta koja se raduju vašem, što skorijem, posjetu uživo. Album Baštinska škrinjica možete pronaći na poveznici: https://bit.ly/2Jilt8b