2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

Novosti
Featured Item Background

Očima nevidljivo – pripreme za Margaretino leto u znaku bakarskog slijepog vodonoše

Objavljeno: 04.06.2021.

Turistička zajednica Grada Bakra okupila je brojne suradnike u projektu koji će oživjeti priču o slijepom bakarskom vodonoši Ivanu Čopu kroz kreativne i edukativne aktivnosti. Već nekoliko tjedana održavaju se radionice koje vode stvaranju slikovnice i drugih programa o životu Ivana Čopa, njegovom Bakru s kraja 19. stoljeća, ali i širenju svijesti o potrebama i mogućnostima slijepih.

Projekt je naišao na veliku podršku zajednice, javnih tijela i privatnog sektora. Čak četiri razreda osnovnih škola s bakarskog područja uključilo se u izradu slikovnice.

Četvrti razredi Osnovne škole Bakar i Područne škole Krasica zajedno proučavaju svijet bez slika i smišljaju načine kako pomoći drugima da bolje razumiju takav svijet. Sedmaši i osmaši iz Osnovne škole Hreljin prionuli su likovnim radovima. Većina učenika je uključena u program edukacija. Djeca su, primjerice, s velikom pažnjom saslušala i brojnim pitanjima zasula predsjednika Udruge slijepih Primorsko-goranske županije Emila Mandarića prilikom njegovog predavanja o životu slijepih. Tijekom radionica interpretacijskog stvaralaštva pod vodstvom Ive Sille i svojih nastavnica, djeca stvaraju tekstove i ilustracije.

Projekt financijski pomažu Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Lions klub Korzo Rijeka, Industrijska zona Bakar i INA d.d. Predviđa se izrada slikovnice popraćene zvučnim zapisom kako bi u njoj mogli uživati slijepi i slabovidni. Prvi rezultati ovog nadasve zanimljivog projekta bit će predstavljeni u subotu, 26. lipnja na otvorenju tradicionalne bakarske manifestacije Margaretino leto u sklopu „Šetnje kroz povijest“ koja će biti posvećena ovom velikom čovjeku koji je svojim teškim radom zadužio mnoge Bakrane.

Ove godine u Šetnji kroz povijest očekujte brojne zanimljive sadržaje koji će vas upoznati sa životnom pričom bakarskog vodonoše. Osim predstavljanja projekta izrade slikovnice, učeničkih radova i skulpture koju izrađuje gospodin Mandarić, predsjednik Udruge slijepih PGŽ, očekuje vas i pripovjedački nastupi i igrificirana tura. Bit će tu i prilika da se zaista stavite u kožu vodonoše i prepustite se vodstvu gospodina Mandarića - s povezom preko očiju.

Još prošlog lipnja, mnogi su se Bakrani i njihovi posjetitelji imali prilike prisjetiti priče o bakarskom slijepom vodonoši, koji je rođen u Bakru daleke 1869. godine. Bila je to jedna od zanimljivosti uključenih u interpretacijsku šetnju „Bakar na vrhu”. Vodonoša je živio život punim plućima i opskrbljivao građane vodom. Njegova nadahnjujuća životna priča ispunjena cvrkutom ptica, šumom vode i žamorom prolaznika ipak ima tužan kraj koji svakog od nas tjera da se propitkujemo. Nakon smrti vodonoše, otkriveno je da su mu mnogi građani kojima je nosio vodu, ipak ostali dužni.

U duhu novog buđenja i takozvanog „turizma sa značenjem” o kakvom se govori diljem svijeta, Turistička zajednica grada Bakra je prepoznala u ovoj povijesnoj osobi veliku priliku za stvaranje edukativnog sadržaja za posjetitelje koji će utjecati na snažnije uključivanje društva u poboljšanje kvalitete života svakog pojedinca. Također, prepoznala je priliku da Bakar svom vodonoši vrati onaj stoljetni dug ovjekovječivši sjećanje na njegov neobičan život i nepobjediv duh.