9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

Novosti
Featured Item Background

Doma je najljepše: Bakar

Objavljeno: 30.08.2021.

Jeste li već posjetili Bakar? Jedan od najstarijih gradova na Jadranu, koji skriva zanimljivu povijest i bogatu kulturnu baštinu? Mi mu se uvijek rado vraćamo jer – doma je najljepše!

Bakar se ponosi zanimljivim znamenitostima poput kaštela, Rimske kuće, Turske kuće, ali i prirodnih ljepota poput predivnog mora, jezera koje nastaje i nestaje, vrha Risnjaka, a vlasnik je i jednog od najljepših vidikovaca, onog na Bakarskim prezidima… Iz godine u godinu Bakar postaje sve poželjnija destinacija, a u prilog tome idu brojni projekti koji nas tek čekaju; gradnja velike morske šetnjice, povratak stare tunere na izvorno mjesto, uređenje parka Banj, izgradnja velike garaže i parkirališta…

Na samom početku našeg obilaska, posjetili smo kaštel. Tamo su nas dočekali tradicionalno odjeveni pripadnici Gradske straže Bakar 1848. Riječ je o posljednjoj postrojbi iz bogate bakarske prošlosti, koja je djelovala polovicom 19. stoljeća za vrijeme bana Josipa Jelačića. Rekonstruirana je i utemeljena na osnovu sačuvanog portreta i sablje zapovjednika bakarske straže Jakova Tadejevića, a uz pokroviteljstvo grada Bakra djeluje od 2008. godine.

Kaštel je jedna od najvećih bakarskih znamenitosti, a tamo se odnedavno nalazi i Interpretacijski centar nastao u sklopu kulturne rute Putovima Frankopana.

Kada se nađete u Bakru ne propustite posjetiti crkvu sv. Andrije Apostola. U vrijeme izgradnje je bila treća po veličini u tadašnjoj Hrvatskoj. U crkvi se nalazi devet oltara, koji dodatno naglašavaju svu njenu impozantnost.

Ispod crkve smještena je kripta s 85 grobnih mjesta, koja je podijeljena u dva dijela. Grobovi su iz 18. i 19. stoljeća, a u kripti je pokopan biskup Vjenceslav Šoić, koji je najzaslužniji za obnovu crkve sredinom 19. stoljeća.

Turistički Bakar ima i svoju suvenirnicu, točnije Galeriju Bakar. Riječ je o jedinstvenom prostoru, gdje pozornost svakog posjetitelja privlači kameno kolo koje dominira prostorom. U ponudi galerije je i ručno rađena uporabna i ukrasna keramika, te službeni bakarski suvenir – baškot, ali i suveniri inspirirani pričom o bakarskom vodonoši, Turskoj kući, kao i slike bakarskih motiva Nenada Petronija.

Bakar krije još nekoliko zanimljivosti – ponosni je vlasnik jednog od najstarijih mareografa na Jadranu. Njegovo prvo mjerenje seže u daleku 1928. godinu. U Jazu se čuva replika povelje carice kraljice Marije Terezije, kao jedan od najvažnijih dokumenata bakarske povijesti, kojom Bakar proglašava slobodnim kraljevskim gradom.

Kako svaku destinaciju određuje i gastro ponuda, svratili smo i u novootvorenu konobu Cvitić, gdje je između brojnih jela moguće isprobati tri posebnosti gastronomske baštine bakarskog kraja; bakarsku vodicu, bakarsku tortu i popularni baškot.

Dobro najedeni krenuli smo prema ruševinama srednjovjekovnog grada Hreljina, koji se ponosito uzdiže na strmoj litici pored Bakarca. Uz vidljive ostatke starih bedema, do danas se sačuvao zvonik s ostacima crkve sv. Jurja te kapelica Blažene Djevice Marije. Do tamo vodi uređena šetnjica dužine svega 1,5km, a na njenom kraju čeka vas nezaboravan pogled na čitav Kvarner.

Kada govorimo o dobrim pogledima moramo spomenuti i vrh Risnjaka koji se također nalazi na području grada Bakra, kao i dio nacionalnog parka. Podno samog vrha, na 1418 metara visine smješten je planinarski dom J. Schlossera, a koji je ponovno otvoren u lipnju ove godine.

Posjetili smo naravno i Bakarske prezidi, na kojima se nalazi jedan od najljepših vidikovaca na Kvarneru. Riječ je o prvom zaštićenom krajoliku u Hrvatskoj, suhozidnim terasama koje su namjenski sačinjene da bi zemlja zadržala vlažnost za lozu koja je ondje posađena, u svrhu proizvodnje pjenušavog vina, Bakarske vodice.

Na kraju nas je put doveo do bakarskog zaleđa, gdje smo posjetili Ponikve – prirodni fenomen periodičkog jezera koje nastaje i nestaje. U tom netaknutom raju prirode, obitava čak 600 biljnih vrsta, a tu je i dom velikim zvijerima, gdje već stoljećima žive medvjed, vuk i ris.

Za kraj možemo samo reći – u Bakar se vraćamo prvom prilikom, jer – doma je najljepše!

Više pogledajte u videu: https://m.youtube.com/watch?v=MP6G54oF1SU&feature=youtu.be