0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Novosti
Featured Item Background

Promocija slikovnice Bakarski vodonša

Objavljeno: 02.12.2021.

U sklopu proslave blagdana sv. Andrije ap. zaštitnika bakarske župe, u Domu kulture „Matija Mažić“, 30. studenog, održana je promocija slikovnice „Kamenčići od suza“ posvećenu slijepom bakarskom vodonoši. Ovaj dan nije odabran slučajno jer u slikovnici nije ispričana priča samo o slijepom vodonoši, već i o samom Bakru čiji je Andrija zaštitnik.

Promociju je moderirao prof. Boris Petković, a okupljenima su se obratili: pročelnica ureda Grada, Maja Šepac Rožić, direktorica TZ Grada Bakra Sonja Jelušić Marić, predsjednik udruge slijepih PGŽ Emil Mandarić, urednica Iva Silla, dizajnerica Ivona Miloš i gradonačelnik Tomislav Klarić.

Zasigurno najvažniji sastojak slikovnice je taj što su je pod stručnim vodstvom napravila upravo djeca, svojom bujnom maštom i zavidnim umjetničkim darom. Naime, autori teksta slikovnice su učenici 4. razreda OŠ Bakar sa mentoricom Almom Hess, 4. razreda PŠ Krasica sa mentoricom Bosiljkom Vrban Arh i 7.a razreda OŠ Hreljin s mentoricom Anom Emili Odović u generaciji 20/21.

Pod stručnim vodstvom Ive Silla kroz brojne edukacije o interpretacijskim tehnikama, za koje je osmišljena i posebna radna bilježnica pod nazivom „Očima nevidljivo“ djeca su uronila u svijet slijepog vodonoše i doslovno krenula njegovim stopama, opisujući kako je mogao izgledati jedan dan u životu bakarskog vodonoše. Gotovo profesionalne dječje ilustracije koje krase ovu slikovnicu divno je ukomponirala i grafički uredila lokalna dizajnerica Ivona Miloš.

Svakako je važno naglasiti i suradnju Udruge slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije u projektu. Predsjednik udruge Emil Mandarić u više je navrata održao radionice, ukazao na ograničenja, ali i mogućnosti slijepih, te inspirirao kao kipar, izradivši skulpturu bakarskog vodonoše koju je poklonio turističkoj zajednici Grada Bakra. Također, lokalna umjetnica Melina Lazanja, izradila je keramičke suvenire bakarskog vodonoše i ptičica koje je toliko volio.

U sklopu projekta, napravljena je i zvučna slikovnica u produkciji Creative Media koja je dostupna na web stranicama TZ Grada Bakra. Ona je prvenstveno osmišljena kako bi slijepima i slabovidnima omogućio da dožive priču o Ivanu Čopu, a pritom i upoznaju Bakar. No, tu je i još jedna zanimljivost. Čitava priča je osmišljena tako da približi svijet slijepih ljudima zdravog vida.

Najljepši dio ove priče je što je Ivan Čop nakon više od sto godina kroz dječja srca ujedinio zajednicu u najširem smislu. Tako su projekt potpomogli Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Industrijska zona Bakar, INA d.d. i Lions klub Korzo Rijeka.

„Želja nam je bila oživjeti gotovo zaboravljenu priču o slijepom bakarskom vodonoši. Kroz dječje riječi i njihov nevini pogled na svijet, vratili smo Ivana Čopa u život. Uistinu sam ponosna na sve sudionike i stručne suradnike u projektu i na zajednicu koju smo uspjeli uključiti u ovu priču. Ivo Marochino u svom zapisu o bakarskom vodonoši je napisao; „Nakon smrti u njegovoj kući pronađene su hrpice kamenčića, stakalca i porculana, kojima je Ivan označavao dugovanja svojih sugrađana, a kada se sve to na kraju zbrojilo ispao je ogroman dug.“ Svoju priču o Ivanu Čopu završio je rečenicom… „Bakarni mu se još uvijek nisu odužili, a kada će to se ne zna“… Iskreno se nadamo da smo ovim projektom vratili barem dio tog stoljetnog duga.“
Sonja Jelušić Marić, direktorica TZ Grada Bakra

AUDIO SLIKOVNICA poslušajte na linku: https://www.tz-bakar.hr/bakarski-vodonosa/