9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German

ML2020 1170x250

Novosti

Pitoreskni grad kao ideja za vikend izlet

Objavljeno: 23.11.2015.

Grad Bakar krasi neodoljiv šarm mediteranskog mjesta s blizinom nacionalnog parka, okružen prirodom te bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem odličan je izbor za vikend izlet. Mjesto je to s mnogo detalja koje ćete sa svakim posjetom nanovo otkrivati.

Turska kuća

Turska kuća

Jedan je od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s povijesnom jezgrom koja je proglašena spomenikom kulture. Grad obiluje kulturnim znamenitostima, istaknuli bi dvije prekrasne građevine koje svakako morate otići vidjeti.

post Panorama-bakarski-zaljev-autor-Miljenko-Šegulja

Unutar srednjovjekovnih zidina grada, na najvećem trgu u starom gradu smjestila se jedna od najpoznatijih, a za posjetitelje svakako najatraktivnija kuća u Bakru – Turska kuća. Nije poznato ni tko ju je ni kada sagradio, a pretpostavlja se da je građena u 14. ili 15. stoljeću. No, ono što se zasigurno zna jest da takve osebujne i egzotične građevine nema nadaleko te da ona plijeni pažnju mnogim fotografima i slikarima kojima je čest motiv na njihovim uracima, pa ju stoga, poneki i nazivaju ‘kuća slikara’.

post Bakar-autor-Miljenko-Šegulja

Uz Tursku kuću vezano je i nekoliko legendi, a najpoznatija kaže kako je Tursku kuću sagradio bakarski pomorac koji se zaljubio u lijepu Turkinju, a i ona u njega. Doveo ju je sa sobom u Bakar, a on je nakon nekog vremena nastavio ploviti morima te ju je ostavio osamljenu da tuguje za svojim rodnim krajem. Smišljajući kako da ju razveseli i umanji njezinu tugu, bakarski pomorac odlučio je sagraditi kuću kakve su u njezinu kraju i tako je nastala Turska kuća.

post Rimska-kuca-Bakar-autor-Miljenko-Šegulja

Rimska kuća

Osim Turske kuće, grad Bakar ima još jednu, znamenost – Rimsku kuću. Uz ovu kuću ne veže se nikakva legenda, no ona je svojim izgledom najistaknutija kuća u gornjem dijelu grada, ako ne i u cijelome gradu. Karakteristična renesansna arhitektura s raskošnim trijemom i voltama čine ju jednim on najljepših građevina sjevernog Jadrana.

post RISNJAK-1

Nacionalni park Risnjak

Osim ove dvije atrakcije, svakako nemojte propustiti tijekom vikend putovanja u Bakar posjetiti Nacionalni park Risnjak, Bakarske prezide, Hreljinsku gradinu, Frankopanski kaštel, crkva Sv. Andrije, Mareografsku postaju (najstarija je na Jadranu), a ako ste aktivan i sportski tip bitno je napomenuti da Bakar ima preko 160 km uređenih biciklističkih staza. Na kraju izleta za potpuni dojam počastite se vrhunskim pjenušavim vinom Bakarske vodice i kušajte bakarski baškot.

post Melić-Bakar

Kako biste detaljno mogli isplanirati svoje vikend putovanje posjetite kamonaizlet.hr.