2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Novosti
Featured Item Background

Nova straža na starom mjestu

Objavljeno: 05.10.2023.

U Bakru postavljena vjerna replika straže u sjećanje na tradicionalni tunolov

Dovede li vas ovih dana put u Bakar, mogao bi vas iznenaditi neobičan prizor na Žalu ribara uz Hotel Jadran. Iznad mora se ponovo uzdiže takozvana straža, osmatračnica kakva je nekoć služila tunolovu. Ovo je točka na i spomen obilježjima povijesnom načinu tunolova kakav je nekad bio svakodnevnica Bakarskog zaljeva.

Podsjetimo, 2021. godine u obližnjem Parku Banj postavljene su edukativne ploče posvećene tunolovu pod zajedničkim nazivom Mreže sjećanja. Tamo možete saznati zanimljivosti o tunolovu u zaljevu i posebice u Bakru, ali i uživati u nostalgičnim fotografijama vremena koje je nestalo pred brodovima tunolovcima. Gradska uprava se pobrinula da sjećanje na tunolov ostane živo postavivši repliku 17 metara visoke straže na njeno izvorno mjesto.

Osim izraza straža, često se koristi i izraz tunera. Ipak treba reći da je straža bila samo dio tunere, većeg dijela obale koji je sadržavao sve što je za takvu vrstu ribolova bilo potrebno. A kako se ribarilo? Stražar je pratio morsku površinu dok ne bi zapazio srebrni odsjaj jata tuna. Tada bi odjeknuo poznati uzvik: “Tira! Tira!”, što znači “Vuci!“ Drugi ribari bi se sjatili i počeli povlačiti goleme mreže što su spremno dočekivale ribu pod površinom. Kad kažemo “drugi ribari”, mislimo na svo pučanstvo, i stari i najmlađi. Svi su morali prionuti ako su namjeravali izvući mreže potegače koje su, natopljene vodom, težile čitavu tonu!

U Bakarskom zaljevu se nalazilo deset tunera, što je bila najveća i najunosnija skupina na Jadranu. Nekoliko ih je bilo u samoj blizini grada Bakra. Koliko je tunolov bila važna gospodarska djelatnost, govori i činjenica da Frankopani i Zrinski svoje dvije tunere nisu dali u najam, kao što je bio običaj. Jedna od tih tunera nalazila se upravo ispred crkve sv. Margarete, na mjestu koje sada krasi replika straže.

Nakon pontonske šetnice površinom zaljeva i uređenja parka Banj u znaku tunolova, sada možemo uživati i u vjernoj replici straže. Prošetajte i vi sve zanimljivijom bakarskom rivom.