9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Pomorska bitka

Desetljeće spektakularne bakarske Pomorske bitke i čuvene Gradske straže

Već 10 godina pripadnici Gradske straže Bakar 1848 svojim topovima s bakarske rive hrabro brane svoj grad od mletačkih jedrenjaka koji ga, isto toliko godina, pokušavaju bezuspješno osvojiti tijekom rekonstrukcije legendarne Pomorske bitke. I ovoga će se ljeta, točnije u subotu, 13. srpnja više od 15 000 posjetitelja spustiti u Bakar na jednu od najvažnijih kvarnerskih manifestacija kako bi uživali u raznovrsnom programu čija je kruna spektakularan vatromet nad Bakarskim zaljevom!

Brojnim važnim obljetnicama koje su obilježile 2019. godinu u Bakru, pridružile su se još dvije vezane uz najvažniji događaj Margaretinog leta i jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija, Pomorsku bitku. Naime, prije punih deset godina TZ Grada Bakra i Grad Bakar održali su prvu Pomorsku bitku sa željom da se što autentičnije rekonstruira i od zaborava sačuva slavna pobjeda Bakrana nad Mlečanima koji su davne 1616. godine zadnji put pokušali osvojiti Bakar. 2009. godine osnovana je i Gradska straža Bakar 1848, udruga koja je, zbog svojih slikovitih odora i predanog čuvanja baštine, postala prepoznatljivi bakarski simbol. Jubilarna Pomorska bitka održava se u subotu, 13. srpnja, na dan kad Grad Bakar slavi svoj dan, ali i svoju nebesku zaštitnicu sv. Margaretu što će biti posebno obliježeno novitetom u programu, procesijom s relikvijom sv. Margarete. Cjelokupan program 10. Pomorske bitke donosi mnoštvo zabave i uzbuđenja, a posebno će veselo biti na Maloj pomorskoj bitki - progamu za djecu koji će donijeti neke nove i još zabavnije sadržaje poput potrage za blagom i gusarskog broda na napuhavanje!

POHOD NA RISNJAK U 8 h

Jeste li znali da sam vrh Risnjaka teritorijalno spada pod Grad Bakar kao i dio Nacionalnog parka Risnjak? Uspon na sam vrh Risnjaka (1.528 m) tradicionalan je početak subotnjega programa Pomorske bitke, a kreće s Gornjeg Jelenja u organizaciji Planinarskog društva Bakar u 8:00 h. Podno samog vrha na 1.418 m nalazi se planinarski dom koji nosi ime po poznatom botaničaru J. Schlosseru i pravo je mjesto za okrjepu prilikom osvajanja vrha Risnjaka.

MARGARETIN SAJAM AUTENTIČNIH PROIZVODA OD 17 h

U svrhu očuvanja bogate bakarske povijesti i običaja, svake godine održava se Margaretin sajam po uzoru na stari Margaretin sajam koji ima vrlo dugu tradiciju kao jedan od najvećih na ovim prostorima. To je sajam izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija i izvornih suvenira te predstavljanja starih običaja, a izlagači su mnoge udruge i obrtnici s područja Grada Bakra, Primorsko-goranske županije te iz raznih krajeva Hrvatske.

MALA POMORSKA BITKA - ZABAVA ZA DJECU U GRADSKOM VRTU OD 18 h - 21 h

Kako bi se i roditelji i djeca jednako uživali u bakarskoj Pomorskoj bitki, prošle je godine pokrenuta "Mala pomorska bitka" koja i ove godine donosi mnoštvo zabavnih sadržaja. Pod sponzorstvom INA-e (generalnog sponzora Margaretinog leta) u Gradskom vrtu će se, od 18 do 21 h, mališani moći zabavljati na velikom gusarskom brodu na napuhavanje, mreži s balonima, krenuti u potragu za blagom, crtati, bojati, plesati te uživati u brojnim drugim sadržajima.

PROCESIJA KROZ BAKAR S RELIKVIJOM SV. MARGARETE 18:30 h

Znate li da mali Bakar ima čak 4 crkve uključujući i crkvu sv. Andrije ap. koja ima status konkatedrale? I dva sveca zaštitinika sv. Andriju i sv. Margaretu? Blagdan svoje nebeske zaštitnice Bakar će proslaviti u subotu, 13.7. na dan Pomorske bitke. U 18.30 sati središtem Bakra krenut će procesija s relikvijom sv. Margarete iz crkve Majke Božje od Porta do crkve Sv. Margarete u kojoj će svečano euharistijsko slavlje u 19 sati predvoditi vlč. Marko Šarić, župnik župa sv. Jurja na Hreljinu i sv. Ivana Kristitelja na Zlobinu.

BAKARSKA STRAŽA I MIMOHOD HRVATSKIH POVIJESNIH POSTROJBI U 21 h

Ove će godine članovi udruge Gradske straže Bakar 1848 s posebnim ponosom ugostiti brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske čiji mimohod je, zbog njihovih odora, najslikovitiji događaj Pomorske bitke. Osim što će na Pomorskoj bitki proslaviti 10 godina svog postojanja te pucajući iz svojih topova i kubura posjetiteljima dočarati kako se branio Bakar u prošlosti, Gradska straža Bakar 1848 proslavit će jedno veliko priznanje. Naime, na Dan državnosti Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodijelila im je priznanje za očuvanje i njegovanje tradicije te doprinos promociji kulturno-povijesne baštine Hrvatske.

 POMORSKA BITKA I POBJEDA NAD MLEČANIMA U 22:30 h

Najveći je doživljaj svakako rekonstrukcija davne Pomorske bitke zbog koje već cijelo desetljeće u Bakarski zaljev (povodom Dana grada) uplovljavaju "mletački" jedrenjaci kako bi se uprizorila slavna pobjeda Bakrana kojom su, baš kao i poveljom Marije Terezije, Bakrani dokazali svoju slobodu i neovisnost. U bitki sudjeluju tri stara jedrenjaka opremljena pirotehničkim sredstvima i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz svih dijelova Hrvatske u svojstvu branitelja grada. Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova sa obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke je zajamčena. Ovaj impresivan prizor upotpunit će i školski brod "Kraljica mora" (koji će, usidren na rivi, budno pratiti bitku) te ratni brod Hrvatske ratne mornarice, tradicionalni gosti na Pomorskoj bitki.

VATROMET I GRUPA VIGOR U 23 h

Netom nakon završene Pomorske bitke mnoštvo posjetitelja okupljenih na rivi svake godine s nestrpljenjem očekuje vatromet za pamćenje. Zahvaljujući Pirotehnici Mirnovec vatromet koji će obasjati Bakar i Bakarski zaljev izgledat će uistinu spektakularno, a potom će uslijediti rasplesani sati prepuni dobre zabave na Žalu ribara uz koncert grupe Vigor te grupe Point.


POMORSKA BITKA U BAKRU - crtica iz povijesti

U sklopu Margaretinog leta u Bakru odražava se spektakularna „Pomorska bitka“ povodom proslave Dana Grada. Riječ je o rekonstrukciji povijesnog pomorskog napada, kada su Mlečani daleke 1616. godine po posljednji puta bezuspješno pokušali osvojiti Bakar.

Dalekog 8. kolovoza 1616. Mlečani dolaze u Bakarski zaljev s čak 20 galija, a dio njihove vojske se iskrcava na kopno i s leđa napada grad. Hrabra posada Kaštela s kapetanom Ivanom Budačkim brani Bakar unatoč kiši ispaljenih topovskih kugli.
Bitka je riješena dolaskom tristotine mladića iz Rijeke, koji dolaze preko Svetog Kuzma na Kalvariju iznad Bakra te napadaju Mlečane iskrcane na kopnu. Potom iz Kaštela uspješno pogađaju zapovjedni Mletački brod; mladi zapovjednik flote pogiba, a nepobjediva mletačka mornarica konačno i zauvijek napušta priobalne vode Hrvatskog primorja!