0b36168f28219653977ef7f6dd33b2e7.jpg
2f971821bfbe197b81d9497eef5aa659.jpg
9e739fd928c1ef1096635bb4b013b509.jpg
aaa253dae8b38ac4965b2bd20143339e.jpg
Turistička zajednica Grada Bakra
English Ente turistico della citta di Bakar - Citta di Bakar Tourismusverband Der Stadt Bakar - German
Šetnice

Šetnica uz Potok
Najprepoznatljivije lice Bakra je ono viđeno s mora, no krenete li Šetnicom uz Potok vidjet ćete ga iz jednog drugog kuta. Kratka, no vrlo ugodna šetnica započinje iznad bakarskog Doma kulture i kroz zeleno okruženje Bakra vodi vas do starog grada. Samo par koraka od mora, pruža vam uživanje u zelenilu, cvrkutu ptica i njihovim šarenim domovima koje su izradili mali Bakrani. Posebnost šetnice prekrasan je pogled koji se pruža na "leđa" gordog Frankopanskog kaštela. Ukoliko poželite predahnuti, pronaći ćete stol i klupe, idealne za piknik. Šetnica završava na vrhu bakarskog starog grada čije će vas tihe uličice ponovno spustiti do mora.
Duljina šetnice: 500 m


Šetnica Put gradine
Ova šetnica vodi vas do tajanstvenih razvalina starog srednjovjekovnog grada Hreljina s kojeg se pruža nezaboravan pogled na more i otoke Kvarnera te na sam Bakar. Smješten na visokoj strmolj litici na najzapadnijem dijelu Vinodola, stari grad Hreljin čarobno je sjecište povijesne i prirodne baštine. Šetnica „Put Gradine“ dugačka je oko 1.600 m, lagana je do srednje teška, a potrebno je 20 minuta laganog hoda da se stigne do cilja. Početak šetnice smješten je na nadmorskoj visini od cca 300 m u mjestu Hreljin, a vodi vas kroz zelenilo šume u kojoj ćete naići na dobro sačuvanu lokvinu, spremište vode promjera oko deset metara, koje je u prošlosti služilo za napajanje stoke.
Šetnica završava na vrhu litice na kojoj se nalaze ostaci starog Hreljina na 321 metar nad morem. Osim spektakularnog pogleda tamo vas čeka obnovljena kapela Blažene Djevice Marije (Majke Božje snježne), koja je izgrađena 1699.g  i kao najvažniji dio ove nezaboravne vizure ponosni zvonik crkve sv. Jurja sa ostacima te velebne crkve.
Duljina šetnice: 1.6 km


Edukativna staza Ponikve
Istražujući bakarsko zaleđe ne propustite posjetiti prirodni fenomen pod nazivom Ponikve i istražiti njene zadivljujuće raznolikosti prateći 8,5 km dugačku edukativnu stazu. Zahvaljujući rijetkom krškom fenomenu periodičnog jezera koje nastaje i nestaje, ova šetnica vas može iznenaditi svojim krajolikom.

Ponekad ćete naići na mirnu zelenu dolinu s više od 600 biljaka bogatog biljnog svijeta uključujući i jedinstvenu endemsku žutocvjetnu cjelolatičnu žutilovku. U proljeće ili za vrijeme velikih kiša pak dočekat će vas potopljeni šumski svijeti i jezero u kojem je moguć jedinstven doživljaj ronjenja među potopljenim stablima, lovačkim čekama i puteljcima. Na okolnim uzvisinama s kojih puca nezaboravan pogled pronaći ćete tragove  tragove prošlosti odnosno gradine stare gotovo 3000 godina. To je dom brojnim životinjama, posebice leptirima, ali imajte na umu da su Ponikve i dom tri predatora; medvjeda, risa i vuka, a na oprez vas pozivamo jer to je dom i raznim zmijama.

Cijelom svojom dužinom staza podrazumijeva oko 3 sata laganog hoda u primjerenoj obući, no uspon do gradine koja se nalazi na 350 m iznad ponikvarske doline je nešto zahtjevniji. Edukativna staza ima dva smjera odnosno dvije početne točke, iz smjera Kukuljanova ili iz naselja Ponikve. U sklopu projekta otisnut je i letak s kartom koji se može pronaći u uredu TZ Grada Bakra.
Duljina šetnice: 8,5 km