Aktivnosti za znatiželjne

Što je što u Gornjem gradu?

Uspinjući se vijugavim bakarskim uličicama do usnulog Frankopanskog kaštela, na svakom ćete koraku osjetiti duh minulih vremena. Prepoznatljiv položaj starog Bakra sam po sebi pojašnjava zašto ga Bakrani nazivaju i Gornjim gradom. Šećući njime, naići ćete na zanimljive građevine koje bude znatiželju. No, ne brinite, na sva Vaša pitanja pripremili smo odgovore. Ispred najznačajnijih spomenika postavljene su informativne ploče, a kako biste doznali još detalja iz prošlosti Bakra, u turističkom uredu preuzmite brošuru Jeste li znali?. Brojne zanimljivosti možete saznati i posjetom bakarskom Kaštelu. Nekoć uporište slavne velikaške obitelji Frankopan, Kaštel je danas turistička atrakcija te dio tematske rute „Putevima Frankopana“. (hyperlink na Frankopanska avantura.

Bakar u društvu vodiča

Bakar je vrelo priča i povijesnih zanimljivosti. Ako ste zainteresirani za obilazak grada u pratnji turističkog vodiča, kontaktirajte turistički ured na info@tz-bakar.hr. Rado ćemo vam pomoći u organizaciji vođene ture Bakrom. Uz najavu, moguće je zaviriti čak i u katakombe crkve sv. Andrije, kao i u Kaštel na vrhu Gornjeg grada.

Park tunolova i „Mreže sjećanja“

Kročite li u Park Banj na bakarskoj obali, šetnja parkom odjednom će se pretvoriti u putovanje kroz neobičnu povijest bakarskog ribolova. Naime, u parku se nalaze i „Mreže sjećanja“, kako smo nazvali edukativni postav na otvorenom, posvećen jedinstvenoj tradiciji bakarskog tunolova. Obiđite interpretacijske ploče i kocke te saznajte kako su nekoć Bakrani tunu lovili s obale. U tome su im pomagale ne udice, već tunere, kako su nazivani dijelovi obale prilagođeni tunolovu. Na tuneri se uvijek nalazila i tzv. straža – osmatračnica s koje se pratilo kretanje tuna. Repliku jedne straže možete pronaći i danas, na mjestu gdje je stoljećima stajala – na Žalu ribara, ispred crkve sv. Margarete.

Šetnja „Pontoncem“

Na drugoj strani zaljeva, bakarsko priobalje krije još jednu posebnost – pontonsku šetnicu koja će Vas odvesti u srce Bakarskog zaljeva, okružujući Vas neponovljivom vizurom, mirisom i zvucima mora. S desna će Vam se otvoriti nezaboravni pogled na stari Bakar i njegov magični odraz na površini mora. Podmorjem ispod „Pontonca“ prolazi i jedinstveni podvodni tunel koji će u dogledno vrijeme biti preuređen u još jednu bakarsku atrakciju.