TZ INFO

Naizgled skriveno

Bakar krije brojna iznenađenja

Dok šećete Bakrom, iznenadit će Vas mnogi zanimljivi prizori. Koliko god puta prošli gradom, uvijek će vas dočekati nešto što nikad prije niste primijetili. Mnogima se dogodi da tek na fotografijama uoče detalj koji su propustili. Članak koji slijedi pomoći će da se isto ne dogodi i Vama!

Podmorski tunel

Krenimo od nevidljivog diva – jedinstvenog podmorskog tunela koji spaja dvije obale Bakarskog zaljeva. Na površini su samo ulazi u tunel, stoga biste, da ne znate o čemu je riječ, pokraj ove fascinantne građevine mogli jednostavno proći. Dug 395 m, objekt je izgrađen 1978. kao najbrža veza za prijevoz materijala s jedne na drugu obalu. Danas pak je spomenik industrijske baštine „u nastajanju“. Svoja vrata uskoro će otvoriti turistima i znatiželjnicima.

Izvori pitke vode

Bakar je grad uz more, no ispod njega se krije prava slatkovodna sila! U to ćete se najbolje uvjeriti u času kad Vas zagluši hvastavi huk izvora Jaza koji tik uz bakarsku rivu ponire u more. Uz Jaz i danas možete vidjeti Perilo, mjesto gdje se nekoć pralo rublje. Drugim riječima, i ovdje iz podzemlja prodire slatka voda. Osim ovih, u našem kraju još je mnogo skrivenih vodenih priča. Krenite i Vi bakarskim putevima vode!

Povelja Marije Terezije

Uz Jaz se nalazi spomenik jednom od najvećih trenutaka u povijesti grada. Zagledate li se u kameni vez koji ovdje stoji, uočit ćete da se zapravo ne radi o vezu, nego o elegantnom stalku na koji je položena vjerna replika povelje od 23. travnja 1779., ugarsko-hrvatske kraljice i austrijske carice Marije Terezije. Ovim aktom Bakar je proglašen slobodnim kraljevskim gradom, što mu je na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće osiguralo prosperitet koji će ga učiniti najvećim hrvatskim gradom tog doba.

Glave na fasadama

Ne jedna, već deseci zagonetki kriju se na pročeljima bakarskih fasada. Riječ je o tajnovitim kamenim glavama. Podignete li pogled dovoljno često, uočit ćete da bakarska pročelja krasi nemali broj kamenih lica. Ponegdje su nad vratima i vidljivim mjestima, a ponegdje u teško uočivim zakutcima zgrada. Zašto su ih Bakrani toliko voljeli, ni danas se ne zna. Tko zna, možda u tajnu proniknete upravo Vi, krećući od razgleda glava na tornju konkatedrale sv. Andrije, gdje su najlakše uočljive.

Oživljene bakarske špine

U Bakru se krije nekoliko starih „špina“, tj. javnih česmi. Malo pomalo, vraćamo ih na vidjelo, dajući im njihovu nekadašnju funkciju. Razgledajte ih slijedeći turističku mapu bakarskih „špina“, pri čemu uz svaku od njih možete pronaći i kratke interpretacijske tekstove. Neka i Vas nadahne koja kap vodenih zanimljivosti grada uz more i na vodi!