TZ INFO

Gastro doživljaji

Dobar tek!

Znamo, izleti Bakrom i okolicom otvorili su Vam apetit, stoga je red da se dotaknemo i gastronomskih preporuka. Bakar i okolica u tom pogledu imaju zaista raznoliku ponudu. Svatko može pronaći nešto za sebe, bilo da je ljubitelj mesnih jela, ribljih marendi s pogledom na more, ili odličnih pizza na koje nitko od članova obitelji neće ostati ravnodušan!

Bakarski baškot

Drugo ime za omiljenu bakarsku grickalicu je bakarski baškot. Pecivo prstenastog oblika nekoć je s bakarskim pomorcima plovilo svijetom, pomažući im da utaže glad na dugim putovanjima. Baškoti su, naime, oblikom i sastavom bili vrlo zahvalni. Moglo ih se vezati i vješati, što ih je činilo teže dostupnima brodskim mišićima. K tome, dobro posušeni, mogli su stajati mjesecima, darujući pomorce na dalekim morima mirisom i okusom doma. Danas ih možete kušati u bakarskoj pekari „Bakarski baškot“, takozvanoj baškotarni, i to u suhoj te suvremenoj, mekoj varijanti.

Bakarska torta

Kakav je to ručak bez deserta? Bakrani to dobro znaju, stoga su prije gotovo dva stoljeća osmislili i svoj vlastiti desert – čuvenu bakarsku tortu. Ova slastica od naizmjence poslaganog svijetlog i tamnog biskvita, s bogatom no laganom kremom od oraha između, jedno je od onih jela koje su u prošlosti boljestojeći Bakrani njegovali kao dio svečanog jelovnika, dok bi si ga znali priuštiti i putnici brodskim linijama što su ovdje pristajale. Prema tradicionalnoj, donedavno zagubljenoj recepturi, bakarsku tortu danas priprema pekara „Vrbnik“.

Iako bi Vas ova slastica izgledom mogla zavarati, budući da izgleda kao tipična teška torta, zapravo je suprotno. Vrlo je lagana te je jedina opasnost u tome što biste je lako mogli poželjeti još.

Bakarska vodica

Gdje ima dobre hrane, mora biti i odličnog pića! Tako je i u Bakru. Najpoznatije bakarsko povijesno piće je slavna Bakarska vodica, pjenušavo vino koje se u izvornoj izvedbi dobiva isključivo od grožđa s Bakarskih prezida te je dostupno u vrlo ograničenim količinama. Posreći li Vam se, do svoje boce možete doći u Poljoprivrednoj zadruzi „Dolčina“ iz Praputnjaka, zaslužnoj što su početkom ovog stoljeća obnovljeni dio Prezida te umijeće spravljanja izvorne Bakarske vodice, nadahnute francuskim pjenušcima 18. stoljeća.