Biciklističke staze

Bakarsko područje nudi niz opcija za cikloturističke obilaske. Neki su lagani i rekreativni, neki pak namijenjeni onima u malo boljoj kondiciji. No, nijedan Vas neće ostaviti ravnodušnima. U nastavku saznajte zašto!

Vidikovci bakarskog zaleđa

Onim spremnijima 31 km duga kružna staza pokazat će najbolje vidikovce bakarskog zaleđa prema Kvarneru i otocima. Trasa vodi iz središta Škrljeva prema Bakarskim prezidima, a potom se strmo uspinje prema Hreljinu i Plasima. Kao nagrada, s ove točke otvorit će Vam se nevjerojatan pogled prema Kvarnerskom zaljevu. Staza dalje ide preko izletišta Satničko i južnih obronaka Tuhobića, da bi se potom spustila prema Koritnjaku. Po prelasku glavne ceste Meja – Gornje Jelenje, ruta vodi uz uzvisine Matušajna i Trebestin gdje se nalazi i nekoliko vojnih bunkera. Naime, dobar dio staze slijedi tzv. „Rupnikovu liniju“, niz bunkera koji su između dva svjetska rata građeni kao obrambeni pojas prema Italiji. Zadnji dio rute obuhvaća spust prema zaselku Ponikve (poznatom po jezeru koje „nastaje i nestaje“ – hyperlink na Jezero koje nastaje i nestaje), nakon čega slijedi povratak prema Škrljevu. Detaljnije informacije o stazi saznajte ovdje.

Tragovima Frankopana

Tehnički ne odveć zahtjevna staza slijedi ostatke frankopanske i zrinske baštine na širem području Bakra. Naš „mali biser“ jedna je od točaka na njoj, a osim uživanja u njegovoj frankopanskoj baštini, trasa Vam nudi i guštanje u pedaliranju bakarskim zaleđem, preko Hreljina i nedaleke frankopanske gradine, potom uz Bakarske prezidi te obalu Bakarskog zaljeva. Naravno, dok ste u Bakru, nemojte zaboraviti okrijepiti se komadom bakarske torte ili ubaciti u bisage pokoji bakarski baškot. Dobro će Vam doći na preostalom dijelu rute koju pobliže upoznajte ovdje.

Biciklistička transvezala riječkog prstena

Gotovo 80 km duga staza u jedinstveno cikloturističko iskustvo povezuje obilazak područja od Kastavštine na sjeveru do ruba Vinodola na jugu. Na njenoj trasi nalazi se i niz zanimljivih točaka duž cijelog bakarskog kraja (informacije o cijeloj ruti saznajte ovdje). Transverzala u njega ulazi na području Škrljeva te potom preko Krasice produljuje prema Hreljinu i gorskom dijelu cijele rute. S obzirom na njenu ukupnu duljinu, uputno je proći je u nekoliko etapa, uz pauze, opuštanje i noćenja između. Neka odredište jedne od Vaših etapa bude upravo bakarski kraj!