Igrificirane ture

Zaigrani Bakar

Voljeli biste upoznati Bakar i pritom se dobro provesti? Svratite do ureda Turističke zajednice, preuzmite džepnu knjižicu “Zaigrani Bakar” i krenite u istraživanje. Birati možete između tri tematske rute, svakom od kojih će Vas voditi neka od ličnosti iz bakarske prošlosti. Pridružite se Ani Katarini Zrinskoj, rođenoj Frankopan, u ugodnoj šetnji do bakarskog kaštela “S Katarinom do vrha”. Ako vas zanima doba razvoja novih ideja i znanosti, pridružite se slavnom Andriji Mohorovičiću koji će Vas povesti u šetnju “Uz more s Androm”. Jedan od prvih bakarskih turističkih vodiča bio je slijepi vodonoša Ivan Čop koji će Vam kroz istraživanje “Nevidljivi Bakar slipog Ive“ otkriti vezu prirode i grada.

Svaki od vodiča pripremio Vam je zapažalice i mozgalice koje će šetnju Bakrom pretvoriti u igru i izazov, kako za male, tako i za velike. Naime, zadaci nisu posve jednostavni te će Vas zaintrigirati neovisno o dobi. Dapače, poželjno je da maleni igrači imaju pomoć velikih. Drugim riječima, zabava za cijelu obitelj zajamčena.

I sama rješenja su prilično zagonetna. Tek kad zaradite priznanja, saznat ćete što ona točno znače. Ako uspješno riješite sve zagonetke u svim šetnjama te odgonetnete tajni kôd, doći ćete do konačnog rješenja. Ono će Vas odvesti u najdublju bakarsku prošlost, stariju od svih naših vodiča. Zadatak nije lak pa smo pripremili i poneki bonus izazov. Prikupite fotografije koje će pokazati da ste riješili barem tri bonus izazova i rado ćemo vam pomoći pri traženju konačnog rješenja.

Za pomoć nam se obratite u Turističkom uredu ili na info@tz-bakar.hr. Fotografije sa šetnje ne zaboravite objaviti na nekoj od društvenih mreža uz označavanje profila Turističke zajednice Grada Bakra i hashtag #zaigranibakar, #discoverbakar i #visitbakar.

Frankopanska avantura

Putujući Kvarnerom i Gorskim kotarom, možda ste zamijetili da su mnoge lokacije označene prepoznatljivim crvenim znakovima. Svi takvi lokaliteti dio su velike tematske rute „Putevima Frankopana“. Ona obuhvaća mjesta diljem Primorsko-goranske županije značajna za povijest obitelji Frankopan, potekle iz ove regije. Putevi Frankopana dovest će Vas i u bakarski kraj.


Primjerice, već spomenuta šetnica od Hreljina do Hreljinske gradine oplemenjena je i dodatnom atrakcijom – mogućnošću igrificiranog razgleda nazvanog „Frankopanska avantura“. Šećući Alejom velikana, obratite pažnju na zagonetke koje se nalaze na interpretacijskim pločama duž šetnice. Svaka ploča donosi jednu zagonetku, dok se na kraju staze krije i zanimljivo konačno rješenje. Otkrijte ga prvom prilikom!


Naravno, frankopansku baštinu na području Bakra čuva i stari bakarski Kaštel. U njemu Vas očekuje mali, no vrlo zanimljivi interpretacijski centar. Budući da njegovo radno vrijeme varira kroz godinu, prije posjeta najbolje se obratiti turističkom uredu ili na e-mail info@tz-bakar.hr.