TZ INFO

U planine!

Smješteno na razmeđi mora i planina, bakarsko područje idealno je za dulje i kraće planinarske izlete. Bilo da ste početnik i rekreativac ili profesionalni „hiker“, u našem kraju naći ćete planinarsku stazu za sebe. Sa svake od njih pružaju se i nezaboravni vidici prema Kvarneru i gorama primorskog zaleđa i Gorskog kotara.

Tuhobić iz Zlobina

Oko 7 km duga staza savladava 400-ak metara visinske razlike, što je čini srednje teškim usponom prema vršnom grebenu jedne od omiljenih primorskih planina. Trasa prolazi kroz različite krajolike svojstvene graničnom primorsko-goranskom području. Ima tu starih suhozida, kamenjara i bukove šume, dok se duž cijelog grebena pružaju nezaboravni vidici prema Kvarneru, otocima, Risnjaku, Učki i Ćićariji. Ako Vas je ovaj kratki uvod zaintrigirao, predlažemo da saznate više detalja i počnete pakirati ruksak!

Panoramski put Trebestin

Ova relativno kratka staza provest će Vas od Krasice do brda Trebestin, prolazeći pritom uz čak četiri bunkera „Rupnikove linije“. Po dolasku na vrh, nagrada će se ukazati u vidu prekrasnog pogleda na Kvarner i Učku. Mjesto je popularno i zbog prekrasnih zalazaka sunca. Ako nemate previše vremena, a željni ste brzinskog punjenja baterija, ova panoramska šetnica sadržaj je za Vas! Više informacija saznajte ovdje.

Hermanov put

Nazvana po zaslužnom riječkom planinaru Hermanu Žudiću, ova staza pruža zanimljivo iskustvo uspona od obale mora u Bakru do gorskih grebena u zaleđu. Prolaziti je možete i u kraćoj varijanti koja vodi od Krasice do predjela Škrebutnjak. Posebnost trase je u tome što se ne uspinje ni na jedan vrh, već prolazi između njih. No, zainteresirani hodači se s Hermanovog puta jednostavno mogu uspeti na Veliko Lukovište, Svib, Matusajnu, Trebestin ili 1.141 m visoku Velu Pliš, odakle puca prekrasan pogled na cijeli Kvarner.

Gornje Jelenje – Vilje – Risnjak

Spomen bakarskih planinarskih staza ne može proći bez opisa uspona na Veliki Risnjak, 1.528 m visok krov istoimene planine-nacionalnog parka te ujedno i najvišu točku bakarskog područja. Bakrani uspon na Risnjak počinju iz Gornjeg Jelenja, odakle 7 km duga, relativno lagana dionica vodi do lokaliteta Vilje. Ako uspon želite skratiti, limenog ljubimca možete ostaviti i na samom Vilju. Sama planina Risnjak srce je Gorskog kotara, dom mnogobrojnih vrsta flore i faune, među kojom su najpoznatije velike zvijeri – smeđi medvjed, vuk i ris. Pogled s njenog vrha – drugog najvišeg u Gorskom kotaru – također je izuzetan te se proteže od Kvarnera do Julijskih Alpa. Stazu pobliže proučite ovdje.