Priroda za 10!

Risnjak i Tuhobić

Kao što smo već i istaknuli, najviši vrh jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske, Risnjaka, nalazi se na krajnjoj sjeveroistočnoj točki teritorija grada Bakra. Uspon na njegovih 1.528 m nadmorske visine započinje iznad Gornjeg Jelenja, a traje oko dva sata. Ovaj je doživljaj, pogađate, nezaboravan, kao i pogled kojim će planina nagraditi Vaš trud. Prekrasno je i na Tuhobiću, planini idealnoj za izletnike-rekreativce. Uspon na njen 1.109 m visok vrh počinjemo sa željezničke postaje Plase, smještene između Hreljina i Zlobina ili sa Satničkog, popularnog izletišta.

Ponikve – šetnja po dnu jezera

Bakarsko područje među svojim iznenađenjima krije i jednu osebujnu igru prirode. Riječ je o krškom fenomenu Ponikvi – jezera koje nastaje i nestaje. U pravilu, voda ovog jezera kola dubokim krškim podzemljem, tako da slobodno možete prošetati njegovim dnom, tim više što i ovuda vodi pješačko-poučna staza opremljena interpretacijskim pločama. No, kad nastupe kiše, za „šetnju“ je potrebno navući ronilačku opremu! Prodrijevši iz podzemlja, voda udolinu pretvara u jezero, a šetnju njegovim dnom zamjenjuje ronjenje među krošnjama! Ako Vas zanima ovo neponovljivo iskustvo, obratite se na info@tz-bakar.hr!

Bakarske prezidi i Črni vrh

U blizini grada nalaze se Bakarske prezidi, veličanstveni spomenik suživotu čovjeka i prirode. Pri stupanju na terasicu povrh Prezida, posjetitelje je oduvijek ispunjavao poseban osjećaj. Kako i ne bi, kad se s ovog mjesta otvara pogled prema strmim vinogradima „ukradenima“ kršu, obrubljenima suhozidom s jedne, morem s druge i nebom s treće strane. Odnedavno se na lokaciji Prezida nalazi i mali interpretacijski kutak koji će Vam pomoći da upoznate sve vrijednosti ovog posebnog mjesta, prvog zaštićenog krajobraza u Hrvatskoj!

Nakon razgleda Prezida, okrenite se i prijeđite cestu. Ondje ćete naići na još jednu tablu, a ona će Vas kamenim puteljkom povesti na Uspon u prapovijest. Poučna staza vodi do nedaleke gradine Črni vrh, također građene tehnikom suhozida, i to u davna vremena ilirskog plemena Liburna. Petnaestak minuta dug uspon obogaćen je edukativnim pločama koje će Vas upoznati s okolnim krajolikom i biljnim svijetom.

Šetnja do Hreljinske gradine

Poviše Bakra uzdiže se lijepo mjestašce Hreljin. Jeste li znali da se ono na svoju današnju lokaciju preselilo? Bilo je to u 18. stoljeću. Gdje je dotad živjelo, otkrit će Vam edukativna šetnica od današnjeg Hreljina do istoimenog srednjovjekovnog grada smještenog na 321 m visokoj uzvisini. Šetnja traje oko 20 minuta, a tematsku stazu nazvali smo Alejom velikana, budući da je posvećena nekadašnjim vlasnicima Hreljinske gradine, uglavnom pripadnicima obitelji Frankopan. Već tijekom šetnje, otkrit će Vam se pogled na tajnoviti prizor kamene kule koja izranja iz šume. Riječ je o tornju srednjovjekovne crkve sv. Jurja koja se također nalazila u starom Hreljinu. S lokaliteta danas puca jedan od najljepših pogleda na bakarski kraj.

Kulturni krajolik Praputnjaka

Naselje Praputnjak, čiji stanovnici su zaslužni za nastanak, a u 21. stoljeću i obnovu čuvenih Bakarskih prezidi, smješteno je u bakarskom zaleđu. Na mjestu na kojem danas stoji našlo se oko 1730., nakon što je onuda prošla novoizgrađena prometnica Karolina. S dolaskom trgovačke rute, dotad agrarno naselje sastavljeno od niza zaselaka raštrkanih oko plodne krške udoline zvane Dolčina, „zbilo je redove“ duž prometnice te osim poljoprivrede počelo razvijati i uslužne djelatnosti. Sva ova zbivanja do danas su ostala upisana u krajolik Praputnjaka i Dolčine, zbog čega je cijelo područje 1970-ih proglašeno kulturnim dobrom.