Sakralna baština

Crkva sv. Andrije apostola

Svi oni koji šetnju gradom žele začiniti prstohvatom duhovnosti i mistike, neka ne zaobiđu crkvu sv. Andrije apostola. Sagrađeno na mjestu gdje crkva postoji najkasnije od 12. stoljeća, ovo monumentalno zdanje današnji oblik poprima krajem 18. i početkom 19. stoljeća. U to vrijeme radilo se o trećoj najvećoj crkvi u cijeloj Hrvatskoj! Kako su ovdje tijekom turske opasnosti stolovali i modruški biskupi u egzilu, crkva je do danas zadržala i status konkatedrale. Zbog svoje akustike, trobrodna bazilika urešena s čak devet oltara danas je i omiljeno mjesto brojnih izvođača klasične glazbe.

Kripta crkve sv. Andrije

Crkva sv. Andrije sadrži još jednu zanimljivost. Ispod nje se nalazi podzemna kripta! Poznata i pod nazivom „katakombe“, sastoji se od dva hodnika i 85 grobnica u kojima su pokopani svećenici i ugledni bakarski građani. Ovo mjesto ne izaziva samo znatiželju turista, već i arheologa, povjesničara i drugih stručnjaka. Naime, još uvijek nije detaljno istraženo te je moguće da krije brojne nepoznate tajne iz bakarske prošlosti. Kriptu je moguće posjetiti u sklopu turističkog obilaska grada s vodičem. Za sve informacije, kontaktirajte info@tz-bakar.hr.

Crkva Majke Božje od Porta

U blizini mora, izvan srednjovjekovne jezgre grada, nalazi se crkva Majke Božje od Porta, nekadašnje zavjetno svetište pomoraca ovog kraja. Povijest građevine seže daleko u prošlost, svakako dalje od najstarijeg zapisa o njoj iz 1445. godine. Iako ne znamo kad je točno sagrađena, poznato je da je nekoliko puta obnavljana i proširivana. U unutrašnjosti crkve mogu se vidjeti mnoge nadgrobne ploče ugrađene u zidove, što je podsjetnik na to da je prostor oko nje nekoć bio središnje bakarsko groblje.

Crkva sv. Margarete

Nasuprot crkvi Majke Božje od Porta stoji crkva sv. Margarete, zaštitnice grada Bakra. Prvotno podignuta u 15. stoljeću kao kapelica u čast sv. Margarete, godine 1658. je uz potporu bana Petra Zrinskog proširena u crkvu. Unutrašnjost ovog vrijednog spomenika krije još jedan biser – sliku sv. Margarete koja se smatra najuspjelijim djelom slovenskog slikara Valentina Metzingera.

Crkvica sv. Križa

Zavučena izvan uobičajenih staza prema vrhu bakarskog Gornjeg grada, stoji crkvica sv. Križa. Ispred građevine se nalazi maleno proširenje, nalik skrovitom malom trgu, zahvaljujući čemu je možete dobro promotriti. Učinite li to, uočit ćete da je, u odnosu na druge bakarske crkve, vrlo neobično položena. Dok je u katoličkim crkvama ulaz obično na zapadu, a oltar okrenut prema istoku, ovdje je obrnuto. Također, u ovoj crkvici se liturgija još uvijek vrši prema starom običaju, sa svećenikom leđima okrenutim vjernicima. Stopljena s okolnim kućama, ova crkvica podignuta 1764. godine, kao da i dalje stoji u nekom davnom vremenu, uronjena u mistiku i ozračje onostranosti.