TZ INFO

Tematske šetnice

Kao što ste na ovim stranicama već i vidjeli, na području Bakra uređen je niz tematskih šetnica koje spajaju ugodno s korisnim. Dok uživate u ambijentu zanimljivih lokacija diljem bakarske okolice, pomoću dodatnih interpretacijskih ploča i natpisa saznajte i različite zanimljive detalje vezane za ovdašnju kulturnu i prirodnu baštinu.

Zateknete li se u Hreljinu, ne propustite prošetati „Putom gradine“, 1,6 km dugom tematskom šetnicom do srednjovjekovne Hreljinske gradine. Staza je obogaćena i igrificiranom Frankopanskom avanturom.

Ponikvama će Vas dočekati vrlo zanimljiva kružna šetnica oko jezera „Sad ga ima, sad ga nema“. Trasa duga 8,5 km opremljena je interpretacijskim pločama koje će Vam predstaviti bogatu prirodnu baštinu ovog područja. U blizini se nalaze i ostaci stare ilirske gradine.

Od Bakarskih prezida prema obližnjem Črnom vrhu vodi kratka tematska šetnica koja također tematizira prirodnu baštinu, a hodače nagrađuje i „usponom u prapovijest“, budući da se na njenom vrhu također nalaze ostaci ilirskog utvrđenja. Kako se radi o usponu, i pogled koji će Vas dočekati na vrhu nije za baciti. Baš naprotiv.

Jednu tematsku šetnicu možete pronaći i u samom Bakru. Slijedeći korito bakarskog Potoka, ova promenada otvara rjeđe viđen pogled „iza kulisa“ bakarskog Gornjeg grada i Kaštela. Staza nije duga, prolazi ugodnim zelenilom, a odvest će Vas ravno na vrh bakarskog starog grada, u neposrednu blizinu Kaštela.