Ostale manifestacije

Na području Grada Bakra tijekom čitave godine organiziraju se razne manifestacije. Najpoznatija je zasigurno “Margaretino leto”, a između ostalog tu su razna karnevalska događanja, regate, gastro manifesatcije te proslave povodom obilježavanja Dana mjesta u sklopu Grada Bakra; Jožehova – na Praputnjaku 19. ožujka, Jurjeva na Hreljinu 23. travnja, Antonjica na Kukuljanovu 13. lipnja, Srce Isusovo na Škrljevu 15. lipnja, Ivanja na Zlobinu 24. lipnja, Margaretino – Grad Bakar 13. srpnja, Majka Božja Karmelska na Krasici 16. srpnja, Frančiškova na Kukuljanovo 04. listopada, Andrejna u Bakru 30. studenog.

Svake godine od sredine lipnja pa do početka kolovoza, Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra organiziraju tradicionalno Margaretino leto. U sklopu Margaretinoga leta organiziraju se mnoge kulturne, sportske i zabavne manifestacije; festivali, izložbe, koncerti, kazališne predstave i sl. te popularni „Bakarski susreti“, igre u kojima se ekipe takmiče u raznim igrama snage i spretnosti…

Tijekom karnevala, svake se godine organizira i maškarani rally Pariz-Bakar. Parodija je to na poznati svjetski rally Pariz–Dakar. Utrku voze motorizirane maškare iz zemlje i inozemstva, a svake se godine povećava broj sudionika. Svakako treba spomenuti bogatu karnevalsku tradiciju bakarskog kraja koja se njeguje svake godine s neizostavnim maškaranim zabavama, ophodnjom zvončara, maskiranom povorkom umirovljenika te tradicionalnim paljenjem pusta, ali i uvijek zapaženim sudjelovanjem  maskirnih skupina našega grada na Riječkom karnevalu.

U svibnju se, u akvatoriju Bakarskoga zaljeva održava tradicionalna veslačka regata Pomorske škole Bakar. S obzirom da se na regatu javljaju ekipe pomorskih škola i učilišta iz pet zemalja, ova regata ima internacionalni karakter i svakom godinom sve veći broj sudionika.

Povodom Dana Grada Bakra, na Margaretinu, 13. srpnja, odnosno najbliže subote, organizira se Margaretin sajam i smotra povijesnih postrojbi hrvatske vojske iz cijele Hrvatske i inozemstva, a toga dana se odražava i spektakularna „Pomorska bitka“ koja dočarava posljednji, bezuspješni napad Mlečana na Bakar (daleke 1616. godine). U ovoj rekonstrukciji bitke sudjeluju stari jedrenjaci (Klementa, Sakuhai i Stari Ive) koji opremljeni pirotehničkim sredstvima napadaju Bakar te članovi povijesnih postrojbi koji brane grad. Uz pucnjeve s jedrenjaka te pušaka, kubura i topova sa obale, vatrene buktinje, vodene bombe i dimne efekte, originalnost doživljaja prave pomorske bitke sigurno je zajamčena.

Krajem rujna, na Škrljevu se održava „Gulašijada“ u kojoj se ekipe natječu u kuhanju gulaša. Nakon proglašenja najbolje ekipe, u Domu kulture održava se pučka veselica uz degustaciju gulaša.

Početkom listopada, na Kukuljanovu se održava „Slatkijada“ u kojoj se razne ekipe natječu u pripremanju najboljeg kolača ili torte. Nakon proglašenja najboljih, u Domu kulture održava se pučka veselica uz degustaciju slastica.

U prosincu se održava manifestacija „Božić u Bakru“, sa prigodnim blagdanskim programom, a svršetak godine obilježava se Božićnim sajmom i zajedničkim kićenjem bora.

Znamenitosti